Vi danner en felles plattform ut fra en ideologi og arbeider ut fra denne enten man er helsesøster eller barnevernspedagog. Vi bruker den kompetansen som finnes her inn mot brukeren, sier Bruteig.
Familiens hus startet som et prøveprosjekt i 2002, og ble innført som et permanent tiltak i 2005. Bruteig understreker likevel at det tverrfaglige arbeidet fremdeles er en prosess i utvikling.
Bør organiseres ut i fra oppgaver, ikke profesjoner
Jeg hadde ønsket meg enda mer samarbeid, mens andre her kanskje er tilfreds slik det er nå. Det skyldes blant annet at vi er forpliktet til å oppfylle ulike lovverk, og det må gå foran, sier hun.
Bruteig forteller at hun har et ønske om å samle flere tjenester inn under samme virksomhet. Som eksempler nevner hun PPT og fysio- og ergoterapi for barn som tjenester som kan høre hjemme under samme paraply, men hun legger til at det også kan være andre tjenester som bør vurderes.
Bruteig har spennende tanker om hvordan tverrfaglig samarbeid kan utvides til hele kommunesektoren, og hun mener vi kan ha stor nytte av å tenke nytt om hvordan kommunale oppgaver organiseres og løses.
Jeg mener arbeidet bør organiseres ut i fra at oppgaver skal løses, ikke ut i fra profesjoner. Det vil for eksempel gi en felles målsetting for alle som jobber mot unge, enten det er innen skole eller helse, sier Bruteig, som mener at de ulike gruppene kan opprettholde kontakten til fagmiljøet ved at man legger til rette for faglige møter.
Ønsker mindre byråkrati
Nes kommune var en av de første i landet til å innføre et slikt tverrfaglig tilbud som Familiens hus er. For brukerne har dette gitt et lavterskeltilbud og enklere tilgang til de ulike instansene.
For de ansatte er derimot papirmølla den samme som før. Dersom en bruker får hjelp fra et tverrfaglig team bestående for eksempel av ei helsesøster, en barnevernspedagog og en familieterapeut, må hver enkelt dokumentere prosessen ut i fra det enkelte lovverk de har å følge.
Jeg ønsker meg et tverrfaglig dokumentasjonsprogram, sier Bruteig.
Knapphet på ressurser
Som de fleste virksomheter, opplever også Familiens hus at det er trange tider i kommunen.
Jeg synes vi har for lite på forebyggende arbeid. Vi har i dag for få ressurser til å løse de oppgavene vi er pålagt, og vi har for lite tid både til de som trenger litt mer oppfølging og til å få det pusterommet som gir oss mulighet til å få et overblikk.
Barnevernstjenesten hadde i fjor 160 nye bekymringsmeldinger.
Det sier seg selv at det er krevende når hver enkelt av disse bekymringsmeldingene skal følges opp og undersøkes. Vi klarer ikke alltid å overholde den 3-månders fristen vi er pålagt, sier Bruteig.
Første av flere
Familiens hus er første ut på besøksrunden.
Det har vært veldig nyttig for meg å få et innblikk i hvordan man jobber hos Familiens hus, og jeg setter pris på at Bruteig har tatt seg tid til å ta denne praten med meg, sier Sesselja.
Flere besøk vil følge i ukene som kommer.
Målet mitt er å besøke flest mulig av de ulike tilbudene i bygda i månedene som kommer, slik at jeg er forberedt om jeg blir valgt inn i kommunestyret. Neste ut er Svarverud barnehage. Jeg gleder meg! sier Sesselja.
Dette er Familiens hus:
* Et tverrfaglig lavterksletilbud for barn, unge og foreldre.
* Tilbudet består av åpen barnhage, babykafé, helsestasjon, jordmortjeneste, skolehelsetjeneste, familiekonsulent, nettverkskonsulent, og barneverntjenesten.
* Nes var en av seks kommuner i Norge som deltok i forsøksprosjektet "Forsøk med familiesentre i Norge 2002-2004".
* Familiens hus ble startet som et 3-årig prøveprosjekt på Neskollen i 2002.
* Familiens hus ble etablert som en permanent ordning og flyttet til dagens plassering på Runni i 2005.
Du kan også lese om Familiens hus og Anne Lise Bruteig på Hurum Venstres hjemmesider.