Interpellasjon om tannklinikk

Avisa Østlendingen har et oppslag 11. januar 2011 som forteller at Hedmark fylkeskommune
ikke har sagt opp sin leieavtale med YC Eiendom AS om leie av lokaler til tannklinikk. Dette
kan i verste falle innebære at Hedmark fylkeskommune må betale en million kroner ekstra i
husleie for ledige lokaler etter tidligere Elverum tannklinikk som i dag leier lokaler på
Terningen Arena

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Krone mynt

Foto: Sesselja Bigseth

Kan fylkesrådet bekrefte at dette er riktig og hva vil Fylkesrådet gjøre for å komme seg ut av denne leieavtalen som går helt til 2014 med et årlig leiebeløp på 337.000 kr?
Spørsmålet om den offentlige tannhelsetjenesten skulle flytte til Terningen Arena kom opp i
2004/2005, i en tidlig fase av prosjektets utvikling. Det ble skrevet en intensjonsavtale med Terningen Arena i 19. januar 2006. På dette tidspunktet hadde YC Eiendom eierinteresser i Terningen Arena. Prosjektet Terningen Arna hadde mange usikkerhetsfaktorer, og hvilke leietakere som kunne etablere seg og finansiering av byggeprosjektet var de viktigste. Det største og mest avgjørende spørsmålet var om Høgskolen i Hedmark ble fristilt for sine leieavtaler med Statsbygg. Dette kom på plass etter en lang prosess med mye usikkerhet, da Kunnskapsdepatementet første uke i november 2008 ga en lovnad til Høgskolen om at de kunne undertegne en leiekontrakt med Terningen Arena.

Erik Ringnes

Foto: Kjell Arne Fridtun

Jeg syns dette må være noe av bakteppe vi må ha med oss for å forstå hvorfor vi nå sitter med en leieavtale for tannklinikken i Elverum både til YC eiendom og Terningen Arena. Hedmark fylkeskommune hadde en 5 års leiekontrakt med YC Eiendom om leie av lokaler til den offentlige tannhelsetjenesten som løp ut 1.1.2009. Leiekontrakten hadde en klausul som innebar at den ville bli automatisk forlenget for en ny periode på 5 år fra 1.1.2009, med mindre den ble sagt opp innen 1.10.2008.
På bakgrunn av vedtaket om å flytte tannhelsetjenesten til Terningen Arena tok Hedmark fylkeskommune i februar 2008 opp med YC at vi ønsket et tilbud på ny leiekontrakt. Bakgrunnen var at vi ville sikre oss lokaler med en kortere oppsigelsesfrist for fylkeskommunen. På denne måten kunne leieforholdet med YC avvikles den dagen det var klart for innflytting på Terningen Arena. YC svarte at de ville komme tilbake til dette i god tid før 1.10. 2008. Som jeg før har sagt var YC på dette tidspunktet medeier i Terningen Arena.

Plantegning

Foto: freedigitalphotos.net

Vi purret på et kontraktstilbud fra YC i august 2008, og i YCs kontraktstilbud ultimo august åpnet de ikke for en kort oppsigelsesmulighet, som fylkeskommunen hadde anmodet om, men en ny uoppsigelig leieperiode på 5 år, med høyere leie enn etter eksisterende kontrakt. Det var som tidligere sagt fortsatt usikkerhet knyttet til framdrift på bygging av Terningen Arene. Dette ble først avklart endelig ved at fullfinansieringen kom på plass 12.12.2008.

Venstre, frukt, valg

Foto: Gunn-Torill Homme Mathisen

Pr.1.oktober 2008, som var fristen vi hadde for å si opp avtalen med YC eiendom, var det ikke klart for å inngå kontrakt med Terningen Arena. Våre vurderinger på det tidspunktet hadde som fundament at vi ikke kunne risikere å stå uten lokaler for Tannhelsetjensten. Selv om endelig avklaringen om bygging av Terningen Arena kom relativt kort etter fristen vi hadde for å si opp avtalen med YC, hadde det fram til september 2008 vært flere utsettelser på framdriften i prosjektet Terningen Arena. Vår vurdering var derfor at flere utsettelser fortsatt var et aktuelt utfall. Kontrakten med YC kunne derfor ikke sies opp, ettersom Hedmark fylkeskommune da kunne risikere å stå uten lokaler til tannhelsetjenesten i Elverum.

Drage tre uskjæring treskjæring

Foto: Bjørg Lien

Hedmark fylkeskommune aksepterte ikke YC’s tilbud om ny kontrakt, og det var også utfordrende for oss å komme i en skikkelig prosess med YC Eiendom med forhandlinger om en ny avtale. Derfor konkluderte vi på at den tryggeste løsningen, og den øknomisk mest fordelaktige av de to alternativene vi hadde på bordet, var å la den eksisterende kontrakt (den gml.) løpe til 1.1.2014. I ettertid er det mulig å føre et resonnement om at her har vi gjort en dårlig avtale. Vi følte oss imidlertid presset opp i et hjørne, og at valgalternativene måtte sees i forhold til en risiko ved å stå uten lokaler til tannhelsetjenesten.
Hva vil Fylkesrådet gjøre for å komme seg ut av denne leieavtalen som går helt til 2014 med
et årlig leiebeløp på kr 337.000?
Hedmark fylkeskommune har i lengre tid vært i prosess med utleier for å komme frem til en løsning. Og vi har fortsatt en ambisjon om å få til det. Det ble prøvd å avklare om lokalene til YC kunne benyttes av andre interne enheter i fylkeskommunen. Så langt har det ikke vært noe behov. Hedmark fylkeskommune har også tilbudt å fremleie, alternativt overdra leiekontrakten til tre tannleger i Elverum som har hatt interesse for å overta lokalene. Disse tannlegene har vært i forhandlinger med YC uten å ha oppnådd enighet om leiebetingelser fra 2014. Dette ble først klart høsten 2010.
Da fylkeskommunen så langt ikke har klart å skaffe nye leietakere til lokalene, må fylkeskommunen fortsatt forhandle om å komme ut av kontrakten. I forbindelse med at vi skal få fram en sluttinspeksjon av lokalene etter at tannklinikken nå har flyttet ut, vil fylkesrådet gjøre en siste forsøk på å finne en løsning med YC Eiendom om å avslutte leierforholdet. Det er også gjort avtale om et slikt møte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**