Hvordan øke Hedmarks attraktivitet

Sentio utførte nylig på oppdrag for avisa “Nationen” en undersøkelse hvor et representativt utvalg ble stilt følgende spørsmål: ” Hvilket fylke synes du framstår som bedre enn andre, uavhengig av hvor du selv bor “? Interpellasjon fra Erik Ringnes

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Person

Foto: freedigitalphotos.net

De fleste mente at Akershus er landets beste fylke og Hedmark kom på en 14. plass med kun begge Agder-fylkene, Troms og Finnmark bak seg på lista. Kun 2,6 % av de spurte mente at Hedmark er landets beste fylke. Fylkeskommunen har et ansvar for dette som regional utviklingsaktør. Hva vil fylkesrådet gjøre for at Hedmark skal framstå som et mer attraktivt fylke?

Landåsskole2

Foto: oa.no

Fylkesråd Svein Borkhus svarte:
“Jeg må innrømme at da jeg så dette spørsmålet var jeg fristet til å si at det må jo være fylkesrådets arbeid med oppfølgning av Hedmarkserklæringen som danner basis for det vi vil gjøre, og så lest opp den. Tidsrammen for svar er imidlertid for kort, og jeg tror kanskje det er en del i erklæringen som ikke i seg selv vil bidra til å forbedre Hedmark sin synlighet. Og da er jeg over på spørsmålet fra Ringnes, hva er det som gjør Hedmark kjent?
Her det mange faktorer som er med å bidra. Større arrangementer i fylket vårt vil gi et lite bidrag hver gang. Nå har vi akkurat hatt VM i langløp for hunder sammen med Femundløpet. Hedmarksklubber har ganske ofte NM-arrangement i vårt fylke. På Kongsvinger har vi i de senere årene arrangert delfinale til Grand prix. Etterbruk av OL- anlegg til større arrangementer er også med på å sette fylket vårt på kartet, og gjøre oss kjent.

Snø, skilt, Hurum

Foto: Gunn-Torill Homme Mathisen

Men er dette tilstrekkelig til at folk vil flytte hit?
Nei, det tror jeg ikke, men slike arrangementer er viktige bidrag for å få fylket fram i media.
Det som avgjør om vi blir sett på som et attraktivt fylke å bosette seg i er om klarer å være gode på ting som folk er opptatt av i dag. Og her må nok være litt selektive på hvilke målgrupper vi skal bearbeide. De som har et klart ønske om å bo i store småbyer, (Oslo, Bergen og Trondheim) vil ikke flytte til Hedmark. Så vi må tenke på andre grupper i befolkningen.

Korn i solnedgang på Holm gård i Hurum. Landbruk.

Foto: Finn Dale Iversen

For å være attraktive må vi gjøre de offentlige tjenestene gode for borgerne. Barnehagetilbud, skoletilbud, helsetilbud, kulturtilbud osv. Og vi må være kjent for at tjenestene er gode. Hvis jeg skal trekke fram to større satsinger som vi i Hedmark arbeider med som viser at Hedmark prøver å møte de utfordringer som befolkningen i framtida vil være opptatt av er det særlig arbeidet med å utvikle høgskolene til universitet. Utviklingen av vårt framtididte næringsliv vil i stor grad være kunnskapsbasert, og i den sammenheng er det viktig at vi har et synlig og ambisiøst kunnskapsmiljø i fylket. Dette miljøet skal ta ledelsen i arbeidet med å utvikle Innlandet til en kunnskapsregion. Så må vi som er skoleeiere i kommuner og fylkeskommunen støtte opp under dette arbeidet.

Allèen på Klokkarstua, trær, tre, solnedgang, vinterstemning

Foto: Finn Dale Iversen

Det andre prosjektet jeg vil trekke fram er utviklingen av Teater Innlandet. Kunst og kultur er med på å skape oppmerksomhet, og det er med på å ta pulsen på samfunnet. Når vi nå får et solid profesjonelt teatermiljø i vårt fylke, kan det føre med seg en oppmerksomhet som vil gjøre fylket vårt kjent utenfor våre grenser.
Et prosjekt som har satt tilflytting i system er Fjellregionens Flytt-hit kampanje. Der har de vært opptatt av å bli gode på områder som potensielle tilflyttere er opptatt av, samtidig som de har hatt en langsiktig strategi for å markedsføre kampanjen.

Vi lover bedre buss

Foto: Stein Inge Dahn

I tillegg må vi ha gode løsninger på samferdsel. De som skal fristes til å flytte hit må se at det skjer noe på utvikling av samferdsel. For de sørligste delen av fylket er arbeidet som gjøres på RV2 til Kongsvinger, E6 og Doverbanen med dobbelspor til Hamar og vår nærhet til Gardermoen viktig. For Nord-Østerdal er det viktig med RV3 og Rørosbanen, og her er det kontakten nordover til
Trondheim som er det viktigste.
Jeg mener at Hedmark fylkeskommune er medvirkende og deltakende i mye av det som skjer for at vi skal oppfattes som et attraktivt fylke å flytte til. Men undersøkelsen som interpellanten viser til, understreker at dette må vi ha enda mer fokus på i årene som kommer. Og jeg vil også understreke, som vi vel fikk bekreftet i går, at det er mange som må bidra for at Hedmark synes ute.
Kommunene er her en nøkkelfaktor, siden de yter tjenester til de menneskene som vi vil skal flytte hit. Men dette er noe som må ligge oss alle på hjerte når vi snakker om Hedmark, vi må snakke pent om fylket vårt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**