Mulighet å ta universitetsfag på videregående skoler i Nordland

På fylkestinget kommenede uke stiller Franziska Wika følgende spørsmål.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Regjeringen har uttalt at elever ved videregående skoler skal ha mulighet til å ta opp universitetsfag allerede i videregående skole. For en stund siden leste jeg en elevblogg om hans "drømmeskole". I denne drømmeskolen har den videregående skole nær kontakt med universiteter/BI og høgskoler og tilbyr universitetskurs til elevene.

UngInfo, informasjonssenter for ungdom, får en rekke spørsmål fra elever om dette tema. I et svar kan en lese at noen videregående skoler samarbeider med et universitet. Det står også at universitetsfagene kommer i tillegg til arbeidet med de vanlige fagene på videregående.

Elever som ønsker å ta universitetsfag allerede på videregående er ofte meget motiverte, faglig sterk og ønsker fordypning i fagområder de har sterke interesser i. De er ofte ferdig med pensum i fagene og ønsker å avslutte fag før normert tid for å frigjøre tid til viderekommende læring.

Spørsmål:

1. Hvor mange videregående skoler i Nordland har samarbeid med universiteter og høgskoler og tilbyr universitetsfag til faglig sterke elever.
2. Hvordan informeres elever i Nordland om mulighetene til å kunne ta opp universitetsfag allerede på videregående skole.
3. Hva er fylkeskommunens holdning til faglig sterke elever og brukes det ressurser til å gi disse elevene muligheter til å utvikle sine evner maksimalt?
4. Hvilke strategier har fylkeskommunen på at alle videregående skoler i Nordland får et nært samarbeid med universiteter og høgskoler i alle fag?

Franziska Wika
Nordland Venstre
20.02.2011

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**