Bekjemp rusavhengigheten, ikke de rusavhengige

Sarpsborg Venstre ønsker å bedre både rusomsorg og ettervern, skriver tredjekandidat Margrethe Motzfeldt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Rusomsorg

Foto: Kari Stai

I SA kunne man 16. februar lese at Sarpsborg tingrett mente fengsel var det beste stedet å holde seg rusfri. Sarpsborg Venstre ønsker ikke å legge seg i tingrettens avgjørelse i denne spesifikke saken, men likevel mener vi noe er galt med bildet. Rusavhengighet er en sykdom. Mennesker med sykdom fortjener behandling — ikke straff. Rusavhengighet må derfor primært møtes med medisinske og sosialfaglige virkemidler.

Misbruk av rusmidler henger også sammen med kriminalitet og skader. Økningen i antall narkotikaforbrytelser er den mest markante endringen i kriminalitetsbildet de siste årene. Sarpsborg Venstre mener dette bildet kan endres ved å dømme rusmisbrukere til behandling fremfor straff.

Sarpsborg Venstre ønsker en rusomsorg som sender et budskap om at alle, uavhengig av livssituasjon, har en like stor verdi i samfunnet, og at alle mennesker skal ha et verdig og trygt møte med det offentlige. Vi ønsker derfor å styrke all rusbehandling, inkludert rehabilitering og tilbud til pårørende. Det må etableres langt flere akuttavrusningsplasser, og dessuten må det finnes tilbud om langtidsplass for de rusavhengige, umiddelbart etter den akutte avrusningen er gjennomført.

Sammen med et godt ettervern, hvor man tilbyr tilstrekkelige bolig- og rehabiliteringstilbud utenfor rusmiljøer, vil man kunne gi rusavhengige muligheten til å ta tilbake kontrollen over eget liv.

Innlegget står på trykk i SA 19. februar

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**