Gjennomslag for Venstres syn om skattelister

Venstre er svært tilfreds med regjeringens forslag til endringer knyttet til offentliggjøring av skattelistene. Når det gjelder offentliggjøring av skattelister står vi i spenningen mellom to viktige prinsipper: Åpenhet og personvern. Regjeringens forslag — som er identisk med Venstres posisjon — ivaretar begge deler på en balansert måte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Stortinget har nærmest årlig behandlet ulike forslag til innstramminger og endringer i praksis knyttet til offentliggjøring av skattelistene. Ved sist behandling, i mars 2010, forslo Venstre at praksis for offentliggjøring av skattelister skulle strammes inn slik at disse bare blir offentlig tilgjengelig fra offentlige databaser/nettsider. Dette er i realiteten det samme som det forslaget regjeringen nå har sendt ut på høring, og det er Venstre svært tilfreds med.

Åpenhet har lang tradisjon
Åpenhet rundt skattelistene har en lang tradisjon i Norge. Hovedbegrunnelsen er at skattesystemet vårt er hovedfundamentet for å finansiere offentlig virksomhet, og at det derfor er viktig med en åpen debatt om hvordan skattesystemet fyller denne rollen. I hvilken grad skattelistene skal være åpent tilgjengelige, er imidlertid en avveining mellom en rekke hensyn med motstridende interesser, deriblant personvern, privatsfære og behovet for innsyn og kontroll fra samfunnet.

Behov for innstramming
Venstre har tradisjonelt valgt å støtte åpenhet rundt offentliggjøring av skattelistene. Hensynet til åpenhet, kontroll, innsyn og i og for seg legitimiteten til hele skattesystemet har veid tyngre enn hensynet til personvernet og privatlivets fred, fordi det langt på vei har vært akseptable rammer for hvordan innsyn og åpenhet har foregått. Etter endringene som stortingsflertallet gjorde i 2007, har utviklingen imidlertid etter Venstres syn gått i feil retning. Innsynet i skattelistene har mer og mer blitt en ren kommersiell underholdningsindustri, og ny teknologi, nye teknologiske løsninger og nye sosiale medier har gjort at et tilsynelatende velfundert ønske om økt åpenhet og innsyn har fått konsekvenser som vi ikke har klart å overskue. Derfor har det vært behov for innstramminger slik Venstre har foreslått.

Venstre slåss for personvern
Venstre har stått fremst i kampen for personvernet. Det er på tide å følge dette opp med å gjennomgå lovverket, gi Norges borgere mest mulig kontroll over sine egne personopplysninger og tilgang på hvem som benytter seg av informasjonen. Det er på tide å bruke teknologien vi har, til noe positivt, i stedet for å gjøre det enklere å spre personopplysninger og forenkle overvåking. Venstre mener derfor at dagens praksis med full åpenhet og fri flyt av skattelistene må innskrenkes. Det må fortsatt være slik at alle som ønsker det, får tilgang til opplysningene, men internettpublisering av skattelistene har ført til at de brukes utover den opprinnelige intensjonen med offentliggjøring, for eksempel i søk og sammenstillinger av data. I tillegg dukker skatteinformasjon opp i stadig flere kanaler, slik som i sosiale medier og på mobile plattformer. Til sammen medfører dette en endring i proporsjonaliteten hvor personvernet er svekket. Det er all grunn til å anta at dette er en utvikling som bare vil fortsette i personvernets disfavør. Det er derfor avgjørende viktig for Venstre at de balanserte forslag regjeringen nå har sendt på høring blir vedtatt av Stortinget.

Klikk her for å komme til forsiden

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**