Fire grep for å hindre og begrense oljeulykker i Oslofjorden

– Vi kan hindre og begrense flere ulykker, som Godafoss-ulykken med fire enkle grep, sier Venstres førstekandidat i Østfold, Per Magnus Finnanger Sandsmark.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Oljekatastrofen i Langesund

Foto: Ivar Ruud Eide

Lasteskipet Godafoss grunnstøtte på Hvaler i 20-tiden torsdag kveld. Dette viser hvor sårbar Oslofjorden er for forurensing og ulykker. Nå mener Venstre at det styrende flertallet i Østfold fylkeskommune, med fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) i spissen, må løfte oljevernberedskap på dagsorden.

– Fylkeskommunen må ha ansvar for å følge opp Oslofjorden, også etter at Ytre Hvaler nasjonalpark er åpnet. Det hjelper ikke med en nasjonalpark om den ikke tas godt nok vare på, sier Venstres førstekandidat i Østfold, Per Magnus Finnanger Sandsmark.

Venstres landsstyre vedtok i desember at det må lages en helhetlig verneplan for Oslofjorden, og Venstres stortingsgruppe har foreslått å øke oljevernberedskapen i området i alternativt statsbudsjett 2011.

Venstres fire grep er:

1. Alle ankringsplasser for lastebåter i og i umiddelbar nærhet til Ytre Hvaler Nasjonalpark må avvikles. Dette hindrer at havets tungtrafikk går gjennom nasjonalparken. Oppankringen bør heller skje i Borg havn.

2. Østfold Venstre vil innføre losplikt for alle lastebåter, også de av mindre størrelse, helt ut på åpent farvann. Hadde det vært gjort med "Godafoss" kunne ulykken vært ungått. Lostjenesten er havets veiledere og redningsmenn, den må styrkes og utvides. Samtidig må farleden merkes ytterligere og pålegg om å følge riktig farled i Hvaler-skjærgården må innskjerpes slik at sårbare områder i størst mulig grad skjermes.

3. Ytre Hvaler nasjonalpark og Øra naturreservat må få mer og bedre utstyr. Venstre vil ha flere aluminiumsbåter til beredskap i regionen, og det må kjøpes inn lenser som ståler høyere bølger enn 1-2 meters bølgehøyde, slik de gjør i dag.

4. Det må etableres et permanent viltmottak, som blant annet kan rehabilitere oljeskadet sjøfugl i Nedre Glomma-regionen.

Venstre krever at fylkeskommunen straks setter oljevernberedskap og sikring av naturmangfoldet i Oslofjorden. Østfold må vise handlekraft og engasjement

Per Magnus Finnanger Sandsmark

Foto: Halden Arbeiderblad

– Oslofjorden er en naturperle som rundt to millioner mennesker har som sin nærmeste nabo. Fjorden har stor rikdom på marine arter, en flott strandsone og tilhørende skjærgård som det er viktig å ta vare på for kommende generasjoner, sier Finnanger Sandsmark.

Venstre mener at vi med enkle grep kan ta vare på Oslofjorden, om flere partier blir med og tar ansvar for naturen.

Kveldsstemning ved fjorden, fugler, kyst, fyr

Foto: Finn Dale Iversen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**