Sjøhusvern tapte i første runde

Venstres forslag om fortsatt vern av sjøhusene i Verksgaten ble i kommunalstyret i dag avvist av flertallet. Høyre, Ap og KrF valgte i stedet å sende saken i retur til administrasjonen. Venstres Helge Solum Larsen undrer seg om hva flertallet vil. -Saksframlegget var entydig på at byggene måtte rives hvis de skulle inngå i det nye prosjektet. For Venstre er det uaktuelt å ersatte autentiske Stavangersjøhus med en eller annen form for kopier.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Saksforelegget omtalte en mulig utvidelse for Magasinblaa inn i sjøhusene slik:
“Bebyggelsen (..) tilfredsstiller ikke krav til innvendige høyder, og den har i dag for lite lys til at den kan restaureres til egnede bruksformål. Bebyggelsen må heves for blant annet å ivareta krav til tiltak angående havnivåstigning. I planforslaget har en foreslått en kotehøyde på 2,35 meter. Å øke kotehøyden ytterligere i forhold til dette vurderes som ikke gjennomførbart.
Det eneste alternativet for tiltakshaver er å rive og gjenoppbygge med tydelige krav til uttrykk…”

-Jeg oppfattet at politikerne hadde et klart valg, enten å stå fast på kuturminnevernet eller å rive. Disse byggene skal i henhold til Stavanger kommunes egne planer vedlikeholdes og restaureres slik de er, både i forhold til interiør og eksteriør. For Venstre er valget soleklart. Vi mener Stavanger ikke kan miste flere av byggene i vår sjøhusrekke.
Solum Larsen framhevet i debatten at kulturminnevern ikke kan ivaretas med kopier og replika. -Autentske bygg må vernes som det de er, sa Solum Larsen.

Venstres alternative forslag om å avvise forslaget for å opprettholde vernestatusen lød:
“Saken avvises.
Forslaget om å rive sjøhus fra 1700-tall, tidlig 1800-tall, bryter med gjeldende regulering til spesialområde bevaring, Kulturminneplan og Kommunedelplan for Stavanger sentrum.
Det framgår klart av Plan nr. 1382 "Prosjekt for vern og fornyelse av sjøhusrekken langs Stavanger havn", at sjøhusene her er i vernekategori 1 og 2 og skal vedlikeholdes og istandsettes som de er, så vel i interiør som i eksteriør.”

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**