Det nærmer seg valgkamp så skillet mellom posisjonen vs opposisjonen begynner å bli mer tydelig. Både fra talerstolen og under stemmegivningene kom skilnadene i større grad fram enn de har gjort på lenge. Det er positivt at også Høyre begynner å markere seg fra bystyrets talestol. Men utfallet eller resultatet av debattene i bystyret er som vanlig et spill for galleriet og alt gikk som vanlig posisjonens vei. Representanten Ali Horori fra SV har brutt med sitt parti og nå blitt uavhengig. Dessverre har han valgt å solidarisk fortsette samarbeidet i posisjonen av en eller annen merkelig grunn. Slik at det som kunne gjort at posisjonen reelt mistet sitt flertallshegemoni ikke har skjedd.
Saksbehandlingen i komiteene og formannskapet er merkelig i Bodø kommune. Mange saker, inkl Glimt problematikken kommer ettersendt eller tildeles på morgenen til gjennomlesning. Dette gir en uheldig kvalitetssikring og det er beklagelig at man selv ikke i store og komplekse saker med store og langsiktige konsekvenser ikke evner til å holde seg til normal saksbehandlingsgang, men må hastes gjennom. Men har man et skinndemokrati og flertallshegemoni så er det vel ikke så viktig å følge god saksbehandlingskutymer resultatet er jo uansett gitt og bestemt andre steder enn i bystyret.
Nedleggelse av ungdomsklubber.
Ali Horori ble sittende på vippen i årets første sak om nedleggelse av ungdomsklubber. Han kunne reddet Tannhullet ungdomsklubb fra nedleggelse da Frp, Høyre, Venstre, Rødt + Rolf A.Naurstad (AP) stod sammen med ungdommene på Alstad og kjempet for å bevare ungdomsklubben. Men Horori stod sammen med posisjonen (SV, AP, SP og Krf) og vedtok nedleggelse. 649 underskrifter og stort engasjement fra Saltstraumen ungdommen gjorde at posisjonen heldigvis snudde i vedtaket om å redusere tilbudet også her. Så en ungdomsklubb ble reddet denne runden, men det varer neppe så mange bystyrer etter valget før problemstillingen kommer opp igjen.
Bodø/ Glimt.
Medienes store oppmerksomhet så utvilsomt på den kreative "redningspakken" for Bodø/ Glimt. Det er av og til godt å tilhøre opposisjonen slik at man slipper å sløse med offentlige midler. Fremskrittspartiet var overraskende upopulistisk i denne saken og sammen med Rødt og Venstre utgjorde man en sterk kritisk røst på posisjonens håpløse forsøk på å gi en gavepakke på 16 millioner til Glimt gjennom å kjøpe tilbake smådeler av Asmyra stadion og i samme slengen påta seg store driftsforpliktelser og lånesaneringer. Beklagelig var nok dette bare første av en rekke millionbevilgninger til Bodø/Glimt.
Det er med moderat begeistring undertegnede var med på å vedta ny kollektivplan for Bodø. Noen symbolske korrigeringen ble vedtatt, men i det store gikk planen gjennom slik den forelå. Perspektivene er for lange, jernbanen nedprioriteres og det store kollektivløftet vi kunne fått uteblir. Det som dog er kjempepositivt med denne planen, er at man kanskje har funnet en finansieringsmodell som gjør at noe av kollektivplanen, samt sykkelplanen og trafikksikkerhetsplanen kan realisert og ikke havne som skuffefyll hos administrasjonen som planer i vår kommune har en tendens til å bli.
Saltenpakken/ Bypakke Bodø.
Firefeltsvei og tunell finansiert ved bompenger nærmer seg en realitet for Bodøbilistene. Reguleringsplanen gikk som forventet gjennom. Gode næringseiendommer fratas utviklingsmuligheter, store deler av Rønvikjorden går bort i vei, og 9 ekstra meter av Rensåsen forsvinner. Hvor bilene skal parkere og at all trafikk til byens viktigste nærings- og logistikkområder skal sluses gjennom Snippen og forbi jernbanetorget er en håpløs og svært lite framtidsrettet løsning, men slik vil flertallet ha det
Nedleggelse av lokalutvalg.
Bystyret anser dessverre ikke lokalutvalgene som viktige og Innstranda lokalutvalg er dessverre historie. Venstres røst ble ensom i kampen for å bevare lokalutvalget i den bydelen som skal utvikles mest de kommende årene. Heldigvis fant posisjonen tidlig et kompromiss som gjorde at Tverlandet lokalutvalg overlevde ut neste periode, men det er et svakt kompromiss. Det er stopp for nye lokal- eller grendeutvalg og nye vedtekter har innskrenket virksomhetsområdet og påvirkningsmulighetene til de lokalutvalgene som er igjen.
Ellers var sakslisten på årets første møte fyldig og årets første bystyre ble noe av det lengste i denne perioden. Halv sju var sakslisten gjennomgått og alle sakene fått bystyrets vedtak. Det ble ikke rom for spontane spørsmål og interpellantene utsatte sine interpellasjoner til neste bystyre.
Til sist kan man gratulere Bodø med å ha fått Universitetsalléen. Krf nektet at det skulle hete Universitetsgata, og mente Universitetsveien var et bedre navn på gaten rundt det nye Universitetet i Nordland. Så lanserte ordføreren sitt forslag, fikk full støtte og byen har fått sin første "allé" ☺
Terje Cruickshank
Gruppeleder Bodø Venstre