Utfordrende for Risør som kulturby

7. februar 2011 var det slutt på driften for Risør Spisested AS (restauranten i Vilvins bakgård i Kragsgata) og 11. februar led Acanthus AS samme skjebne med de negative følger det får for driverne og deres ansatte som nå står uten jobb, og det er en mager trøst at Risør kommune har gode rutiner som ivaretar de ansatte og deres familier som havner i en slik situasjon.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

 Kulturstyre bør ha et eget møte med fokus på kultur

Kulturstyre bør ha et eget møte med fokus på kultur
Foto: Jan Einar Henriksen

Konkursene er beklagelig også for Risør som lokalsamfunn, og ser en de to siste konkursene i sammenheng med konkursen ved Risør Kunstforening for ett år siden og ved høstens opphør av restaurantdriften ved Buene og forsåvidt også opphør av Risør Kunstforum for en tid tilbake er det all grunn til å stoppe opp og analysere situasjonen. Hva skjer når fyrtårn innen kultursatsingen går konkurs? Hvor står Risør da som kulturby og hvilke grep gjøres?

Risør kommunes kunstnerstipend ble tidligere denne valgperiode doblet og ble i 2008/2009 tildelt Tone Wolf Kalstad, og ble i 2009/2010 tildelt Käthe Øien. Hvorfor er det ikke kommet på plass en ny stipendiat i Risør for inneværende periode 2010/2011? I desember 2010 vedtok bystyret igjen å nær doble stipendet til 185.000 kroner, men det får jo ikke virkning før perioden 1. august 2011 til 1. juni 2012. Et ad hoc utvalg vurderte i 2010 ulike sider ved driften av Kunstparken i Risør og bystyret behandlet saken helt på tampen av 2010. Hvorfor bringes ikke saken inn for kulturstyret så fort som mulig slik at ny drift kan komme på plass uten unødvendig opphold. 23. februar 2006 vedtok Risør bystyre “Kulturpolitisk handlingsplan for Risør kommune 2006-2010”. Planperioden er utløpt uten at saken er evaluert eller fremmet til politisk behandling for å få på plass en ny handingsplan for kommende fire års periode.

Representantene fra de borgerlige partiene har flere ganger denne perioden etterspurt et eget møte i formannskapet slik at formannskapet, i egenskap av kulturstyre, kan diskutere Risør kommunes kulturpolitikk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**