Uaktuelt å rive vernede sjøhus

-Det er helt uaktuelt for Venstre akseptere riving av vernede sjøhus i Stavanger, sier nestlederen i kommunalstyret for byutvikling, Venstres Helge Solum Larsen. Forslaget om å rive to sjøhus i Verksgata fra sent 1700-tall, tidlig 1800-tall kommer opp til behandling i kommunalstyret torsdag. -Jeg er rett å slett overrasket over at dette forslaget i det hele tatt er lagt fram, sier Solum Larsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Helge Solum Larsen

Foto: Thor Erik Skarpen

Det er i forbindelse med plan for utvidelse av Magasinblaa at Verksgaten AS ønsker å legge til rette for at sjøhusrekken i Verksgata 10A, 12A, 14A og 14B skal sammenføyes til et prosjekt.

De aktuelle sjøhusene stammer fra 1700-tallet og tidlig 1800-tall og er regulert til vern. Verksgata 12A har vernekategori 1 og Verksgata 10A, 14A og 14B har vernekategori 2. Kategori 1 — Sjøhus, som i hovedform, fasade og konstruksjon er intakt, er rehabilitert eller sjøhus som er ombygget, men som i sin nye form representerer en verdi, skal vedlikeholdes som de er. Kategori 2 – Sjøhus som har hovedform eller hovedform og konstruksjon intakt, men endret fasade, skal ved istandsetting tilbakeføres til sin opprinnelige eller mer sjøhustypiske eksteriør.
Les Stavanger kommunes egen dokumentasjon og registering av Sjøhusrekken her >>

-Vi har ikke ett eneste sjøhus igjen å miste i Stavanger, sier Solum Larsen. -At sjøhusrekken er regulert til vern er ikke gjort for moro skyld, dette er alvor og det akter i allefall Venstre å stå fast på, sier han. Han sier at partiet heller vil vurdere å bruke anledningen til å forsterke vernet: -Det synes som at bygninger her også har innvendig konstruksjon intakt, vi har gjennom ny planlov blitt gitt anledning til å verne interiør, det må vi vurdere her.

Saksframlegget kan leses her >>

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**