Styrk natur- og friluftsinteressene i strandsonen

I Vestfold ligger noen av landets mest attraktive rekreasjonsområder. Vestfolds flotte kyststripe med svaberg, strender og lune viker er både noe av fylkets og Norges arvesølv. Med en kystlinje på 980 km og omtrent 1.000 øyer og holmer i alle størrelser har dette området gjennom flere hundre år vært et attraktivt bosted for mennesker.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Svaberg

Foto: H. Bast

Vestfold Venstre har alltid hatt et sterkt fokus på tilgjengelighet i strandsonen. På fylkesårsmøtet ble det vedtatt en uttalelse som går inn for en ytterligere styrking av natur- og friluftsinteressene i fylket.

Styrk natur- og friluftsinteressene i strandsonen

Det er et nasjonalt mål at naturverdier, kulturminneverdier og rekreasjonsverdier innenfor kyst- og sjøområder i Oslofjordregionen skal forvaltes som en ressurs av nasjonal betydning, til beste for befolkningen i dag og i framtiden (Rikspolitiske retningslinjer for Oslofjorden; RPR-O ).

Natur- og rekreasjonsverdien i kystsonen er likevel under økende press, bl.a. fordi landbruks- natur- og friområder (LNF-områder) privatiseres og gjerdes inn.

Mange landbrukseiendommer i strandsonen er overtatt av eiere som først og fremst benytter eiendommene til rekreasjonsformål, andre steder tilpasser grunneiere disponeringen av LNF-områdene til hytteeieres interesser.

Nytt ulovlig stengsel

Foto: TH

Vi ser en utvikling hvor utmark og turveier hagifiseres og gjerdes inn — for å benyttes som beite. Inngjerdingen fører til at hytter/hytteområder skjermes fra allmen ferdsel på en helt annen måte enn det Friluftsloven legger opp til og at allmenhetens tilgjengelighet til strandsonen reduseres.

For å stanse denne utviklingen vil Vestfold Venstre arbeide for at det nedlegges et generelt forbud mot nydyrking av utmarksområder i områder som omfattes av RPR-O og forby permanente gjerder rundt innmark i det samme området.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**