Politisk uttalelse: Vern barnet!

– Det er ikke liberal politikk å akseptere at mange barn blir født med sterke abstinenser og eventuelle varige senskader, sier fylkesårsmøtet til Sør-Trøndelag Venstrei en uttalelse der vi krever at gravide rusavhengige får en mye bedre oppfølging i dag for å verne barnet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Uttalelse fra fylkesårsmøtet:

Vern barnet!
Venstre ser helt klart viktigheten av at man tilbyr legemiddel assistert behandling (LAR) til de tyngste

baby

brukerne av narkotiske rusmidler. Når det gjelder gravide, derimot, stiller det seg helt annerledes. Flere av fagmiljøene går sterkt i mot Helsedirektoratets forsalg til retningslinjer for fortsatt LAR-behandling av gravide gjennom hele svangerskapet, og anbefaler i stedet en gradvis nedtrapping så tidlig som mulig i svangerskapet.

Det man med sikkerhet ved er at svært mange barn av mødre på LAR blir født med abstinenser som krever medisinsk behandling i form av nedtrapping med opiater. Venstre mener at man i stedet bør bygge ut og prioritere behandlingsplasser for gravide rusmisbrukere, der de kan få en human nedtrapping under faglig trygge rammer. Tett oppfølging i en egnet døgninstitusjon gjennom hele svangerskapet, vil gi fosteret et bedre utgangspunkt i livet og gi den gravide en god oppfølging medisinsk og psykososialt under hele graviditeten. Dette vil igjen være en viktig ramme for å øke samspillet mellom den gravide og fosteret.

Det er ikke liberal politikk å akseptere at mange barn blir født med sterke abstinenser og eventuelle varige senskader.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**