Fjern aldersgrensen for å stille til valg!

– valgbarhet skal ikke være avhengig av alder, mener Hedmark Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Hedmark Venstres årsmøte vedtok følgende uttalelse:

I et demokrati er det utelukkende velgernes oppgave å bestemme hvem som er skikket til å representere dem i folkevalgte organer. Hedmark Venstre ønsker å endre grunnlovens § 61 og la alle borgere, uavhengig av alder, ha mulighet til å stille til valg.

I et demokrati er det folket som skal styre. Hvem som sitter i folkevalgte organger skal bestemmes av den stemmeberettigede delen av befolkningen. Hedmark Venstre mener at enhver norsk stasborger skal kunne stille til valg, uavhengig av alder. Uansett alder bør en person som blir vist tillit i et nominasjonsmøte, og deretter av befolkningen gjennom valg, med full rett kunne sitte i et folkevalgt organ.

Mange steder er manglanede politisk engasjement blant unge et problem. Likevel blir de som finnes av engasjerte ungdommer holdt utenfor av grunnlovens bestemmelse. Dette hindrer dem i gjennom valg å prøve sine meninger og standpunkter blant befolkningen. Ungdom er de beste til å engasjere ungdom. Kanskje vil unge listekandidater føre til økt valgdeltakelse blant førstegangsvelgere og øke interessen for politikk og samfunn blant ungdom.

Det er stor forskjell på å gi en person stemmerett og å gi personen mulighet til å stille til valg. At en aldersgruppe har stemmerett betyr at gruppen anses som generelt moden nok til å kunne ha et slikt ansvar. Å bli folkevalgt er derimot noe som krever tillit til individet fra ens medborgere. Det er snakk om den enkelte kandidats evner og skikkethet, ikke tverrsnittet av en hel aldersgruppe.

Hedmark Venstre mener at er man god nok, er man gammel nok.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**