Vern om gamle Rissa sentrum

Fra 1900-tallet og fram til 1970 var sentrum i Rissa på Strømmen ved innsjøen Botn. Her lå butikk, bakerier, posthus, bank og telefon-sentral, skriver Ellen Dybdahl i et leserinnlegg i Fosna-Folket torsdag 10. februar.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Arneberg

Sammen med banken var det kommunale kontorer, og også plass til bl.a. tannlege. Her bodde også dyrlegen og hadde praksis i huset, og senere ble det også lensmannskontor der lensmann bodde. Det var liv og røre og et samlingssted rundt Strømmensbrua. Der Krobakken startet lå doktorgården (Arneberg) , og hele veien langs den var det boliger ned Krobakken og rundt svingen mot Kongens-bakken.
I 1969 ble rådhuset bygget, og inn der flyttet også post og bank og lensmann. Det ble roligere tider på Strømmen, trafikken forsvant og husene som sto der ble til boliger. De to husene som ble brukt fram til nå, er Gamle-Banken (Solberg) og Arneberg. Gamle-Banken eier kommunen og den har blitt pusset opp til bruk til undervisning for fremmedspråklige. Arneberg, den gamle doktorgården, ble tom i sommer, da barnehagen flyttet til Årnseth.
Det spesielle miljøet som er skapt fra toppen av Krobakken med trehus og hager, er et miljø som vi bør ta vare på. Mange byer og tettsteder prøver å ta vare på slike idyller, da det ofte er slike steder folk ønsker å flytte til og slå seg ned. Det er viktig at sentrum har en slik bebyggelse i umiddelbar nærhet, slik at det kan virke som en motvekt mot store butikker og andre bygninger. Vi må også prøve å få mer nærhet til innsjøen, slik at den kan bli mer brukt til glede og rekreasjon.
Arneberg ligger vegg i vegg med rådhuset, og har en flott beliggenhet. Det er mitt ønske og mange med meg, at denne bygningen blir bevart. Kommunen kan gjerne selge den, men da med en klausul om at den ikke kan rives. Jeg håper noen med stor kreativitet kjøper bygget, og gjør den til en vakker bygning til glede for ung og gammel, skriver Ellen Dybdahl.

Ellen Dybdahl
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**