Mandal – et lokalsamfunn som sier NEI til dødsstraff

Venstremannen og Amnesty-representanten Pål Ousland Holte har tatt initiativ til at Mandal skal melde seg inn i nettverket av mer enn 1300 byer som tar avstand fra dødsstraff.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Driftsstyret i Mandal har innstilt på at bystyret skal melde Mandal inn i det internasjonale nettverket «Cities for Life».

Cities for life - logo

Cities for life – logo

Dette er et nettverk av byer spredt rund om i alle verdenshjørner som hvert år den 30. november foretar en markering for å feire at på denne datoen i 1786 ble det for første gang i Europa vedtatt lover i Toscana som forbyr bruk av dødsstraff. I århundrene som er gått siden den gang har vår verdensdel vært ledende i arbeidet med å få lovfestet at myndighetene ikke skal ha rett til å slå sine borgere ihjel, uansett årsak. I 2002 vedtok Europarådet en tilleggsprotokoll til den europeiske menneskerettighetskonvensjonen som innebærer at dødsstraff må avskaffes både i fredstid og i krigstid.

Men avskaffelsen av dødsstraffen har vist seg å være en skjør grunnstein i vår sivilisasjon. Når stemningene har endret seg, har historien vist at det har vært alt for lett å endre prinsipielt standpunkt. Det har også sett i nyere norsk historie. Da Stortinget i de turbulente etterkrigsårene gjeninnførte dødsstraff i Norge, var Sørlandets og Venstres Bent Røiseland en av veldig få røster som stemte mot. I de siste månedene har politikere fra et av Norges største parti stått frem og gitt uttrykk for at de mener at dødsstraffen bør gjeninnføres.

Derfor er det viktig at man stadig hegner om prinsippet om at det for et sivilisert samfunn ikke er verdig å anvende dødsstraff. Dødsstraff strider mot retten til liv. Dette er overlagt drap godkjent av offentlig myndighet. Det er en behandling av mennesker som fokuserer mer på gjengjeldelse og hevn enn på straff og forsoning.

Arbeidet for å få avskaffet dødsstraffen er høyst levende i mange land. I enkeltstater i USA, i Afrika og i muslimske land som Indonesia, foregår det en intens diskusjon om dette prinsippet. Når Mandal nå velger å slutte seg til mer enn 1300 "Cities for Life" gir lokalsamfunnet vårt et viktig støttebudskap til de som engasjerer seg i denne menneskerettighetskampen internasjonalt.

I 2009 ble Kristiansand den første norske byen som meldte seg inn i «Cities for Life» etter en interpellasjon fra Venstres Dag Vige. Siden den gang er det blitt 9 norske byer med i nettverket. Når Mandal melder seg inn, må vi også ta stilling til hvilken bygning eller monument som byen vår skal bruke til å markere vår deltakelse hvert år den 30. november.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**