Ap løser ikke integreringsutfordringene

Jonas Gahr Støre presenterte i dag rapporten «Mangfold og muligheter» på Aps landsstyremøte. – Her er det få tiltak som vil bedre integreringen. Vi kan slå fast at Ap i økende grad nærmer seg Fremskrittspartiets språk og retorikk, mens virkemidlene for å bedre integreringen er fantasiløse, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Hun mener Arbeiderpartiet slår inn åpne dører med sitt nye dokument.
– Mye av det de foreslår er allerede er iverksatt i norske kommuner. Noen forslag, som å redusere saksbehandlingstider i det offentlige, fremstår som noe merkelig siden de har flertall og sittet med regjeringsmakt siden 2005, sier Trine Skei Grande.

 Trine Skei Grande

Trine Skei Grande
Foto: Daniel Rugaas

– Få konklusjoner og få virkemidler, oppsummerer nestleder Helge Solum Larsen. – De konkrete forslagene som kommer i meldingen er stort sett foreslått av andre tidligere, sier han.

Pinlig
– Det blir nesten pinlig når et regjeringsparti foreslår å "legge til rette for aktivitet på mottakene". Hva i alle dager betyr dette, spør Skei Grande, som selv flere ganger har hevdet at arbeidsføre asylsøkere skal og bør jobbe.

Helge Solum Larsen

Helge Solum Larsen
Foto: Thor Erik Skarpen

– Det viktigste for alle som bor i Norge, er mulighet til å arbeide og forsørge seg selv og sin familie. Ap tar gjennom sitt dokument et aktivt standpunkt mot dette, påpeker Helge Solum Larsen.

Skei Grande og Helge Solum Larsen mener også Arbeiderpartiet har unngått å gå inn i de kontroversielle temaene i norsk integreringspolitikk. De viser til at noen etniske miljøer i Norge er så dårlig integrert at man aktivt må jobbe med integrering på individplan.

– Ingenting av det Støre presenterer vil løse de integreringsproblemene som folk opplever i hverdagen. Det blir uforståelig nå godt integrerte og kompetente innvandrere som Maria Ameli sendes ut av Norge, mens man ikke adresserer problemene knyttet til asylsøkere som selger dop langs Akerselva, sier Trine Skei Grande.

Papirløse
Med utgangspunkt i hendelsene den siste måneden, skulle man tro dokumentet inneholdt noen konkrete forslag for de papirløse som lever ulovlig i Norge.

– Å innføre meldeplikt for innvandrere uten lovlig opphold, men som ikke kan returneres, løser ingenting. Det blir rett og slett feil bruk av Politiets begrensede ressurser. Vi mener innvandrere må sikres hurtig saksbehandling, slik at de enten får oppholdsgrunnlag eller sendes raskt ut av Norge, påpeker Trine Skei Grande.

Les også:
Fra Venstres landsmøte 2010: Politikk om det flerkulturelle: Muligheter i mangfold

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**