Foreslår Aminatou Haidar og Rebiya Kadeer til Nobels fredspris

Venstres Trine Skei Grande og Borghild Tenden har benyttet seg av privilegiet de har som stortingsrepresentanter til å foreslå kandidater til Nobels fredspris 2011, og har nominert fredsaktivisten Aminatou Haidar fra Vest-Sahara og”uigurenes mor” Rebyia Kadeer til den prestisjefylte prisen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Fristen for årets nominasjon gikk ut 1. februar, og Tenden og Skei Grande har nominert henholdsvis Rebyia Kadeer og Aminatou Haidar til prisen.

Kampen for menneskerettigheter

– Det er en stor ære å få lov til å nominere Kadeer og Haidar til Nobels fredspris 2011. Venstre har lenge vært engasjert i både uigurenes og saharawienes sak. Fellesnevneren for våre nominasjoner er kampen for menneskerettigheter, understreker stortingsrepresentantene Skei Grande og Tenden.

Kjemper saharawienes sak
– Aminatou Haidar er et sterkt symbol for sitt folk og en av de fremste lederne i kampen for respekt for folkeretten, menneskerettighetene og prinsippet om tidligere kolonifolks rett til selvbestemmelse. Med fare for eget liv kjemper hun for en fredelig løsning på konflikten om Vest-Sahara og for rettighetene til de politiske fangene, samvittighetsfangene og de forsvunnede i sitt eget hjemland, som omtales som Afrikas siste koloni. En tildeling av Nobels fredspris vil legge ytterligere press for å få til en fredelig løsning i denne konflikten, påpeker Skei Grande.

Uigurenes mor
Rebiya Kadeer er leder for World Uyghur Congress, som er en paraplyorganisasjon som representerer uigurer i eksil. Uigurene er den opprinnelige urbefolkningen i den kinesiske provinsen Xinjang. De har i årene etter 1949 vært utsatt for en massiv kulturell undertrykkelse, og mangler grunnleggende rettigheter som ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og religionsfrihet.

– Kadeer har tidligere mottatt Raftoprisen, og ved å gi Nobels fredspris 2011 til Kadeer vil man — i tillegg til å anerkjenne hennes innsats — legge ytterligere press på Kina i forhold til å redusere den omfattende undertrykkelsen som i dag finner sted, ikke bare av uigurer og andre minoriteter, men også av samtlige kinesere som ytrer seg kritisk om regimet, understreker Tenden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**