Bekymret for varslet sosial krise for papirløse

Venstre er dypt bekymret over opplysningen om at et uttall personer ikke har mottatt skattekort for 2011. Fellestrekket for de som nå ikke har mottatt skattekort er at de har hatt skattekort i 2010, vært i arbeid og betalt skatt. Mange har på dette grunnlaget tatt opp ordinære lån, og kommunale startlån og på dette grunnlaget forsørget seg selv og sin familie. Venstre tar saken opp i formannskapet torsdag. Venstre uttrykker bekymring i interpellasjonen over at dette er nok et utslag av regjeringens inhumane innstramminger i utlendingspolitikken.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Skatt Vest bekrefter i Stavanger Aftenblad 8. februar 2011 at et ukjent antall arbeidstakere ikke har mottatt skattekort. Bakgrunnen er knyttet til innstramminger overfor personer med såkalt D — nummer. Det er høyst uklart hvor mange dette gjelder. Det har vært hevdet fra mange hundre personer til kanskje opp mot 2000 personer, bare i Rogaland. En del av disse har avslag på asylsøknad men har hatt arbeidstillatelse. Forholdene i opprinnelige hjemland er så uholdbare at de er såkalt returnerbare.

Bortfall av skattekort vil fra februar vil representere en sosial krise. Mange må nå ut av det ordinære arbeidslivet innen transport, renhold og andre viktige samfunnsoppgaver. Hundrevis av familier kan raskt oppleve sosial nød og har begrensete rettigheter for sosialhjelp og kommunal bolig etc. Det er vanskelig å forestille seg om skattemyndighetene har vurdert de sosiale konsekvensene og omfanget av en slik innstramming. Med stor sannsynlighet er innstrammingen en konsekvens av regjeringens politikk på dette området.

Stavanger kommune kan stå overfor en høyst uvanlig og utfordrende situasjon hvis ikke skattekort blir utstedt umiddelbart. Dersom hundrevis av mennesker må slutte i jobbene sine er det innlysende at de ikke har økonomi til å sørge for en familie, kan betjene eventuelle startlån, betale for barnehageplass etc. Mange vil henvende seg til en kommunen i en slik situasjon.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**