Uttalelse: Ny energi gir nye muligheter

Østfold Venstre vil satse på ny fornybar energi i hele Østfold.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Klima, miljø, vindmøller

Foto: Microsoft

I og med Stortingets vedtak om etablering av grønne sertifikater i energiproduksjonen, sammen med Sverige, åpner det seg helt nye muligheter for energiproduksjon i Østfold. Dette må Østfold fylke utnytte gjennom å ta initiativ til utvikling av ny fornybar energi. Venstre mener at dette bør gjøres gjennom å lage en helhetlig fylkesplan. Samtidig bør man utnytte eierskapet i Østfold Energi til å påvirke utviklingen av ny fornybar energi.

Østfold Venstre ønsker å utrede muligheter for utbygginger av vindkraft langs veistrekningene som allerede har infrastruktur. Disse utbyggingene kan være av samfunnsøkonomisk interesse, samtidig som viktige naturområder i fylket forblir urørt. Østfold Venstre mener at noen av de mest aktuelle områdene er langs E6, E18 og jernbanelinjene. Infrastukturen i disse områdene er allerede tilrettelagt for dette, da kabelgrøfter og adkomstveier allerede er på plass.

Østfold fylkeskommune, og mange enkeltkommuner, er eierne av Østfold Energi. Vi må benytte oss av dette eierskapet og være pådrivere i satsingen på vind. Østfold Energis kompetanse og økonomiske ressurser vil være til stor hjelp for å etablere vindparker. Vi forventer at det nye norsk-svenske grønne sertifikatmarkedet konsentreres om ny fornybar energi og nye mikro- og småkraftverk, noe som er meget gunstig for energisatsningen i Østfold fylke.

Østfold Venstre vil
 lage en helhetlig fylkesplan for ny fornybar energi
 utrede mulighetene for vindkraft langs E6, E18 og jernbanen.
 følge opp nåværende utredning av vindkraft langs E18, og i monaområdet.
 benytte eierskapet i Østfold Energi til å påvirke utviklingen av ny fornybar energi.
 lage en helhetlig fylkesplan for ny fornybar energi, og samtidig sikre at de viktige, uberørte naturområdene blir vernet.
 Lage en plan for energieffektivisering for fylket.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**