Opprett Helse Hordaland!

Hordaland Venstre vil at regionale folkevalgte skal overta ansvaret for spesialisthelsetjenesten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Medisin, helse

Foto: Microsoft

Hordaland Venstre mener tiden er inne for en ny sykehusmodell. Venstre ønsker å styrke lokalsykehusene på Voss, på Stord og i Odda, og foreslår derfor at alle fylkets lokalsykehus samles i et nytt Helse Hordaland HF. Et slikt helseforetaket vil erstatte Helse Bergen HF og deler av Helse Fonna HF, noe som i seg selv fører til mindre byråkrati.

Lokalsykehusene skal innbefatte fødsels- og akuttjenester inkludert anestesi, samt røntgen, laboratorium, indremedisinske tilbud og generelle kirurgiske tjenester. Universitetssykehusene skal ha et fadderansvar overfor lokalsykehusene, og har ansvar for å legge ut egnede sentraliserte funksjoner til ulike lokalsykehus. Dette vil bidra til nødvendig avlastning av universitetssykehusene og vil samtidig sikre levedyktige fagmiljø ved det enkelte lokalsykehus. Det må også legges til rette for et godt utdanningstilbud ved lokalsykehusene, utvikling av relevante forskningsmiljø samt samarbeid med primærhelsetjenesten og lokalmedisinske sentre i vertskommunene. Fedmekirurgienheten ved Voss sykehus er et godt eksempel på en spesialisert oppgave som med fordel er blitt plassert utenfor Haukeland universitetssykehus.

Helseøkonomiforskning kan tyde på at det er enklere å sikre god økonomistyring ved mindre sykehus, det er derfor viktig at hvert enkelt lokalsykehus får høy grad av kontroll med eget budsjett for drift og investeringer.

Dagens sykehusstruktur er basert på en tid da fylkeskommunen hadde ansvaret for sykehusene. I stedet for dagens lokal-, sentral- og universitets/regionalsykehus bør man nå konsentrere sykehustjenestene i lokalsykehus og universitetssykehus. Denne modellen vil være forutsigbar og vil over tid utvikle mer robuste fagmiljøer. Dette vil gjøre det mer attraktivt for den kommende generasjon spesialister å etablere seg i distriktene.

Uttalelsen ble vedtatt på Hordaland Venstres fylkesårsmøte 6. februar 2011.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**