Nei til ødeleggende luftspenn!

Hordaland står i fare for å få nye kraftlinjer i luftspenn gjennom verdifulle natur- og kulturlandskap. Hordaland Venstre sier nei til luftspenn og ja til kabel i Hardanger og Nord-Hordaland dersom kraftledningene skal bygges.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Det er svært skuffende at den sittende regjeringen har latt hensynet til utbygger gå foran miljøet, naturverdiene og unisone protester fra lokalbefolkningene. Venstre mener at kostnadene ved bruk av norsk natur og båndlegging av areal må tas med i regnskapet når nye kraftlinjer planlegges, og det må åpnes for å bruke sjøkabel og jordkabel der luftspenn kommer i konflikt med viktige miljø- og næringsinteresser. Det er et krav at man tenker nytt i planleggingen av nye kraftlinjer. Det er uholdbart at nye linjer fortsatt baserer seg på en teknologi med en miljøprofil som ikke har endret seg på en mannsalder.

Hardanger

Foto: stock.xchng

Tiltak på forbrukssiden blir ikke vurdert i NVE sin konsesjonsbehandling. Energieffektivisering og ENØK-tiltak reduserer behovet for kraftlinjen i Hardanger de neste 10 årene, og er uansett viktige økonomiske insentiver for både private og næringslivet.

Prinsippet om at forurenser skal betale må også gjelde store naturinngrep, som kraftlinjer i luftspenn kan være. Derfor må olje- og gassnæringen også være med på å ta sin del av regningen ved en sjøkabel, da det er denne næringen som skal forbruke mye av energien nye linjer i Hordaland skal transportere.

På sikt er det også grunn til å tro at sjø- og jordkabel, fremfor luftspenn, vil lønne seg i et turisme- og næringsperspektiv i regionen og landet for øvrig. National Geographic var nylig ute og advarte mot konsekvensene av å ødelegge en av Norges viktigste merkevarer, nemlig fjordene på Vestlandet.

Hordaland Venstre krever at:
Regjeringen skrinlegger planene om luftspenn i Hardanger
For linjen Kollsnes-Mongstad må et alternativ med med sjø- og jordkabel prioriteres
Ved bygging av sjø- og jordkabel må olje- og gassnæringen ta sin del av regningen
Tiltak på forbrukssiden må utredes og iverksettes
Det må også etableres en egen ordning med nettleie ved eksport av kraft via nettet til utlandet

Uttalelse vedtatt under Hordaland Venstre sitt fylkesårsmøte i Ulvik 5. februar 2011.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**