Massiv overvåkning fjerner ikke kriminalitet

En tysk undersøkelse som Aftenposten presenterer idag viser at datalagringsdirektivet ikke har ført til økt oppklaring av alvorlige forbrytelser. Venstre mener direktivet er en trussel mot personvernet, utdatert og unødvending.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Tvert imot sank oppklaringsprosenten etter at direktivet ble innført i Tyskland. Undersøkelsen viser at en noe lavere prosentandel grove forbrytelser ble oppklart i Tyskland etter at datalagringsdirektivet ble innført i sin helhet, enn før det ble innført, skriver Aftenposten.

Trine Skei Grande

Foto: Caroline Roka

– Dette viser nok en gang at massiv overvåkning ikke fjerner kriminalitet fra samfunnet, sier Trine Skei Grande, leder i Venstre

– Det er klart at det står på Høyre om vi skal ha en politikk som går i enda lenger retning av et overvåkningssamfunn. Den tyske undersøkelsen gir ikke Høyre bedre argumenter for å gjøre det, sier Skei Grande.

Personvernforventninger til Høyre
Venstre har lenge vært en motstander av direktivet og er glad for at denne kunnskapen nå kan bli en del av debatten.

– Undersøkelsen underbygger standpunktet vårt og argumentene om at direktivet alt er utdatert og at kriminelle alltid vil finne nye veier rundt lovgivning, sier Skei Grande.

– Direktivet innfører et nytt prinsipp om at alle for sikkerhets skyld skal overvåkes hele tiden. Dette kan ikke Høyre være en del av. Venstre forventer at Høyre nå tar inn over seg resultatene fra undersøkelsen og fortsetter i en tradisjon som et liberalkonservativt parti som tar hensyn til personvernet, sier Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**