“Vil du dele privatlivet ditt med Staten”?

Kristansand Venstre hadde torsdag ettermiddag markering mot Datalagringsdirektivet i Markens gate. Vi spurte folk vi møtte om de ønsket å dele privatlivet sitt med Staten. Et overveldende flertall svarte Nei takk på det spørsmålet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Innføringen av EUs Datalagringsdirektiv (DLD) har møtt sterk motstand i Norge, og Venstre er blant de mest ihuga motstanderne. Medlemmer av Kristiansand Venstre delte torsdag ettermiddag ut løpesedler i Markens gate for å informere om direktivet.

Leder i Kristiansand Venstre, Solveig Nilsen, deler ut løpesedler for å informere om Datalagringdire

Foto: Jan Edvard Næss Jerstad

DLD snur opp ned på det som hittil har vært praksis når det gjelder overvåking i Norge. Hittil har det vært slik at teleoperatørene kan ta vare på data om din mobiltrafikk for faktureringsformål. Dataene må så slettes når fakturaen er betalt.

Med DLD blir denne praksisen snudd på hodet. Med Arbeiderpartiets forslag til hvordan DLD skal implementeres i Norge vil trafikkdata bli lagret i 12 måneder. Omfattet av dette er alle mobilsamtaler, SMSer og e-poster som ikke er web-baserte (hotmail, gmail, etc). Stedsdata, altså f.eks. hvor telefonen befant seg på det aktuelle tidspunktet, blir også lagret. Innholdet blir derimot ikke lagret. Moderne mobiltelefoner kobler seg svært ofte til internett, og dermed vil dataene som blir lagret i praksis bli en oversikt over hvor vi har vært til en hver tid i 12 måneder, hvem vi har kommunisert med og når vi har gjort det.

Venstre mener at dette er en svært grov innblanding i folks privatliv. Vi anerkjenner politiets behov for tilgang til trafikkdata for å etterforske kriminalitet, men vi kan ikke sette hele Norges befolkning under overvåking fordi noen få av oss begår kriminelle handlinger. Overvåking må skje på mistanke.

Vi tror også at det er stor sansynlighet for at lagrede data vil komme på avveie, noe som kan være skremmende for de fleste av oss, men enda mer for mennesker i sårbare livssituasjoner.

Du kan lese mer om DLD og motstanden mot det her. Mer om Venstres syn på DLD finner du på nettsidene til Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**