Venstre i debatt om Kvadraturens framtid

Byutvikling generelt og Kvadraturen spesielt er viktig for Venstre. Vi ønsker en by som skal fungere som en sosial, trygg og miljøvennlig møteplass for byens innbyggere. Nå går diskusjonen i debattspaltene i Fædrelandsvennen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Fædrelandsvennen har hatt en debatt i leserspaltene mellom Eva Kvelland fra Venstre og Rune Wilhelm Rasmussen fra Frp om hvordan vi skal tenke om Kvadraturen.

Les Eva Kvellands første kronikk: Ta Kvadraturen tilbake

Les svaret fra Rasmussen her.

Her er Eva Kvellands svar til Rasmussen.

Hva er dine svar, Rasmussen?

Frp’s Rune Wilhelm Rasmussen liker ikke mine svar på utfordringene til Kvadraturen. Over en helside i lørdagens Fædrelandsvennen utrykker han sin misnøye over at jeg ikke ønsker status quo og mer gateparkering. Det triste er at Rasmussen ikke har noen alternative løsninger. Bortsett fra å rope på et mest mulig trafikkert bybilde og færre politikere med miljøbriller, gir han ingen svar. Nå skal ikke jeg på noen måte undervurdere den enorme verdien Rasmussen tillegger kafeen på Ikea, men jeg tror ikke jeg skyter milevis over blinken om jeg sier at kjøttbollene og den gratis kaffen i veldig liten grad representerer de samme kvalitetene som vi ønsker oss i Kvadraturen. Å si, som Rasmussen, at det kun er Vinmonopolet som trekker mennesker til sentrum, er som å peke på de gratis parkeringsplassene som eneste grunn til at vi bruker Sørlandsparken. Det er heldigvis mer sammensatt enn som så, og det samme er utfordringsbildet til Kvadraturen.

For å forsøke å gjøre dette til en mer konstruktiv debatt vil jeg gjerne utfordre Rasmussen, og gjerne også andre, på tre områder som i kombinasjon er viktige for den videre utviklingen. De tre handler om å finne gode og smarte løsninger for trafikk og parkering, for handel og for opplevelser. Noen vil si at jeg hopper bukk over Kvadraturen som boligområde. Det gjør jeg ikke, men for området i og rundt Markens er det disse tre elementene som i stor grad er med på å skape de kvalitetene vi savner. Jeg tar gjerne volumhandelen i Sørlandsparken, men vi må ha lyst til å fylle de mindre bæreposene mens vi spaserer opp Markens og ut i sidegatene. Forskjellen på meg og Rune Wilhelm Rasmussen er at jeg tror vi kan løse trafikk- og parkeringsutfordringene med miljøbrillene på. Med gode og mange nok parkeringshus, blant annet under torvet, kan vi også fjerne flere biler fra gatenivå — uten å gi et dårligere tilbud enn det vi har i dag. Men hva så når vi har parkert? Rasmussen mener at vi da kun ønsker å gå på Vinmonopolet! Jeg tror vi både vil handle, gå på kafé og oppleve kunst- og kulturlivet i byen. Når Frp-politikeren sier at Kristiansand har svært få arkitektoniske perler, så lurer jeg på når han sist så seg rundt i byen. Hva som kan kalles en perle er selvsagt en subjektiv opplevelse, og vi to ser åpenbart ikke den samme byen, men jeg tar gjerne Rasmussen med på en omvisning blant alt det vakre jeg ser.

Heldigvis finnes det flere stemmer enn den Rasmussen representerer, og jeg håper disse ser behovet og muligheten for en helhetlig debatt om Kvadraturens fremtid. Ikke bare som et symptom på hva som skjer i Sørlandsparken, men som en egen debatt om hva som er de viktigste utfordringene i sentrum, hvordan vi kan løse dem og hva slags Kvadraturen vi ønsker i fremtiden.

Eva Kvelland
Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**