I Stortingsmeldingen om Samhandlingsreformen er stor vekt lagt på rekruttering og utdanning i helsesektoren. I kapitlet om "Kompetent helsepersonell i alle deler av helsetjenesten" blir det pekt på at det blir behov for ulike mekanismer og virkemidler for å gjøre helse- og omsorgsarbeidet mer attraktivt. "Her kan belønning både direkte økonomisk og ikke-økonomisk av ulike slag komme til å være virkningsfullt".
I de senere år har økonomi, jus, media vært de mest populære utdanningsveier blant ungdom. Den demografiske utviklingen + Samhandlingsreformen skaper et stort behov for helsepersonell i omsorgssektoren. En undersøkelse utført av Norsk Sykepleierforbund blant 3000 nyutdannede sykepleiere, omtalt i Dagsavisen 3.juli 2010 viser at bare 4% av disse foretrekker å arbeide på sykehjem. Årsaken sies å være lite fagmiljø, liten mulighet for faglig oppdatering, hard belastning på den enkelte, spesialutdanning her blir ikke verdsatt gjennom økt lønn. De samme årsaker gir vansker med å rekruttere leger til sykehjem og intermediære institusjoner.
Penger har stor makt i vårt samfunn. Statistisk Sentralbyrå hadde i Aftenposten nylig en oppstilling av "forventet livstidsinntekt" i en del yrker. Lærere, sykepleiere og førskolelærere var nederst på tabellen nedenfor kategorien "uten utdanning". En førskolelærer kunne vente seg en livstidslønn som var to millioner lavere enn en årslønn for leder av Statoil. (Opplysninger om lederlønninger i samme avis.)
Gjennom lønnsforhandlingene har staten mulighet til å justere opp inntektene for samfunnets mangelpersonell. Ordningen med prosentvise tillegg i lønn har ikke bidratt til å jevne ut lønnsforskjellene i samfunnet. Fire prosent av 800 000 er mer enn fire prosent av 400 000 avstanden bare øker. Kan man ikke starte med prosentvise lønnstillegg for mangelpersonell? Etterpå kunne de andre yrkesgruppene få et kronetillegg tilsvarende mangelpersonellets prosentvise lønnstillegg? Det ville vise at samfunnet verdsetter dem som arbeider med menneskers basale behov, at myndighetene mener alvor med sin bekymring for rekruttering og utdannelse av mangelpersonell og også satser på å jevne ut lønnsforskjellene i landet.
Eldfrid Hovden