Maktarroganse i Skole- og Barnehageutvalget

Venstre støtter opp om målene for Sandefjordsskolen. Vi tror distribuert ledelse – slik bystyret vedtok i juni 2010 – er et godt virkemiddel for å nå disse målene. Når gjennomføring av vedtakene skaper uro i skolen er det viktig med en offentlig debatt rundt dette. I leserinnlegg i Sandefjords blad kommenterer Karin Virik (pol. nestleder i Sandefjords blad) den arrogante avvisningen av alle spørsmål i skole- og barnehageutvalgets møte 26. januar.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Undertegnede hadde den selsomme opplevelse av å være tilhører i skole- og barnehageutvalgets møte 26.1. På sakskartet sto blant en orientering fra skole- og barnehagesjefen vedrørende den pågående omorganiseringsprosessen i Sandefjordsskolene og den uro som har funnet sted i den siste tiden.

Naturlig nok var mange møtt frem for å få saken bedre belyst. Det er en viktig sak og den opptar og berører mange. Bekymringsmeldinger var kommet til de politiske partiene før møtet, så det var naturlig at flere av utvalgsmedlemmene ønsket å stille spørsmål til måten prosessen var gjennomført på.

Stor var min forundring da utvalgsleder Anne Gro Olafsen — valgte å avvise denne diskusjonen

Venstre stilte 2 spørsmål. Det ene gikk på kommunikasjon, åpenhet og hvordan prosessen var forankret. Det andre på om det var mulighet for ulik gjennomføring for store og små skoler.

Disse sentrale og konkrete spørsmålene ønsket man ikke å besvare — de ble avfeiet av Olafsen med at dette "lignet på et forhør". Anders Hansen fra Høyre fulgte opp med en advarsel mot å stille slike spørsmål i et utvalg. Spørsmålene hørte hjemme i andre fora.

I hvilke fora mener så Høyre man skal diskutere en så viktig sak? Åpenbart ikke i SB utvalget.
Venstre fikk også kraftig kritikk for å mene noe i pressen om måten prosessen gjennomføres på i skolene.

Kritikken begrunnes med at dette er en personalsak. DET ER DET IKKE. Men i en så viktig sak — som skolesjefen selv karakteriserer som et paradigmeskifte — så må det være lov å stille kritiske og kanskje også ubehagelige spørsmål til måten omorganiseringen gjennomføres på . At den gjennomføres og målene er vi ikke uenige i.

Kommunikasjon mellom skoleadministrasjon — rektorer og politikerne var et tema i går. Så vidt oss bekjent var det planlagt 2 slike møter i 2010 — disse ble ikke avholdt.

Atmosfæren i møtet i går synes jeg bar preg av politisk maktdemonstrasjon, arroganse og mangel på åpenhet. Selv om det er mange år siden jeg selv satt i skolestyret — minnes jeg møter som bar preg av engasjement, åpenhet, raushet og saklige diskusjoner. Det var høyt under taket og alle ble hørt og tatt på alvor av Høyres leder av skolestyret Ole Johs Brunæs. Jeg synes det var trist å oppleve atmosfæren i møtet i går.

Churchill har sagt om demokratiet: "Et demokrati er en stat hvor fri meningsutveksling ikke ender med begravelse".

La oss håpe at vi ikke blir begravet sammen med demokratiet i denne byen

Karin Virik — Politisk nestleder i Sandefjord Venstre

Karin Virik

Karin Virik

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**