Energieffektivisering er avgjørende for å redusere utslipp av klimagasser og sikre framtidig energiforsyning. Særlig er det viktig at nye bygninger krever lite oppvarming og er fleksible for ulike oppvarmingsløsninger.
Kommunen har et særlig ansvar når det gjelder å ta i bruk nye og mer miljøvennlige løsninger. Alle nybygg, all oppvarming og all transport i kommunens regi skal være klimavennlig. For å følge opp at kommunen faktisk gjør jobben sin må forpliktende planer og god rapportering følges tett opp.
En av de viktigste, men lite kjente, miljøutfordringene er det biologiske mangfoldet. Råde kommunen må ha større fokus på vårt biologiske mangfold og arbeide for at dette blir ivaretatt i større grad enn hva som gjøres i dag. Dette må kartlegges og det må utarbeides folkelig informasjon om hvor de ulike artene befinner seg, hvordan de ser ut, hvilke krav de har til livet og hva som skal til av skjøtsel for å beholde dem i kommunen til glede for oss og for kommende slekter. Alle planlagte reguleringsplaner og annen arealbruk må ha en vurdering av hvilket biomangfold som berøres. Her bør Råde bli en foregangskommune. Her bør skolene engasjeres, lærere på alle nivåer (inklusive Tomb) og gjerne også høyskolen i Østfold samt nasjonale forskningsmiljøer.
Råde kommune har et spesielt ansvar i forhold til Vansjø. Råde Venstre krever fullstendig stopp av fosfatutslippene fra landbruket rundt Vansjø. Alle bruk med tilknytting til Vansjø skal følge gjødselsplaner godkjent av landbrukskontoret.
For å stimulere til mer miljøvennlig avfallshandtering er det gunstig med mindre avfall og mer kompostering. Råde Venstre ønsker å belønne de som kildesorterer og har komposthaug gjennom at de får reduksjon i de kommunale avgiftene.
Rådes utslipp av klimagasser skal halveres i forhold til 1990-nivå innen 2030. Lavere klimautslipp er et felles ansvar og en felles mulighet.
Christian Holstad Lilleng
Ordførerkandidat Råde Venstre