Heroin som medisin

Den siste uken har det vært en del debatt etter at Formannskapet i Stavanger sist uke stemte i mot heroinassistert behandling. Flere partier har vært ute for å kritisere Venstre sin støtte til denne behandlingsformen, skriver Kjartan Alexander Lunde i Stavanger Aftenblad i dag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Sprøyte

Foto: Microsoft

La meg først si at heroinassistert behandling ikke er uproblematisk. Ikke-medikamentell behandling er selvsagt foretrukket. Subsidiært kommer medikamentene vi kjenner fra dagens LAR-ordning. Heroinassistert behandling skal bare være for personer som har mange år med mislykkede behandlingsforsøk bak seg. Det er her det virker som det store misforståelsen ligger: Alternativet til disse menneskene er ikke virkningsfull behandling, men eget bruk av illegal heroin — helt uten kontroll og oppfølging fra helsevesenets side.

I heroinassistert behandling vil sjansen for overdose bli minimert. Siden pasientene kommer i jevnlig kontakt med helsevesenet får de også bedre generell helse, noe som igjen gjør selve avhengigheten mindre prekær. Dessuten slipper de å ty til tigging, kriminalitet eller prostitusjon for å skaffe penger til neste skudd. De unngår denne besettelsen, og kan isteden bruke dagene slik de selv vil. Dette er veldig viktig for deres livskvalitet. Behandlingsformen bidrar til virkelig verdighet. I tillegg vil innføring av heroinassistert behandling ha stor symbolverdi. Bare debatten sender et signal om at vi er på vei mot en mer rasjonell og forståelsesfull rusomsorg, altså en helomvending bort fra dagens moralistiske og repressive politikk.

Danmark ble i fjor det åttende landet som tilbyr heroin som medisin og der er heroinassistert rehabilitering vedtatt som et permanent tiltak. Selv om de begynte for et knapt år siden er resultatene allerede tydelige. Brukerne klarer fint å møte opp som forventet, og flertallet benytter seg i tillegg av klinikkenes øvrige funksjoner. Brukerne får endelig behandling for KOLS-lunger, blodpropp, hepatitt, magesår og de får bedret sin ernæring. De får også hjelp for ADHD-problematikk, posttraumatisk stressyndrom og andre psykiske lidelser.

Resultatene fra Danmark, Spania, Tyskland, Sveits, Belgia, Nederland, England, Canada er veldig gode og viser blant annet:
*Færre overdoser og dødsfall
*Mindre nyrekruttering
*Bedre generell helse
*Mindre kriminalitet og prostitusjon
*Bedre hverdag med frihet og virkelig verdighet

Spesielt overdosepunktet burde være enormt viktig for Norge. I 2006 fastslo Det Europeiske Overvåkningssenteret for Narkotika og Narkotikamisbruk at det dør dobbelt så mange nordmenn av overdose som i resten av Europa. Norge har mellom 11000 og 15000 sprøytenarkomane. Mange må leve med en uverdig og uutholdelig livssituasjon, med mindre de mister livet. Dette er et av våre største samfunnsproblemer.

I tillegg til færre overdoser vil heroinassistert behandling føre til mindre organisert kriminalitet. Markedsgrunnlaget blant de tyngste heroinavhengige vil forsvinne. I tiåret etter at heroinassistert behandling ble innført i Zürich medførte dette at nyrekrutteringen til heroinmiljøet sank med 82 prosent.

Erfaringene fra utlandet er entydige: Heroinassistert behandling har bidratt til at mange mennesker har reddet livet, fått bedre helse, jobb og gode muligheter for selvrealisering. Mange har også blitt helt rusfrie. I tillegg har narkotikarelatert kriminalitet blitt kraftig redusert.

Heroinassistert behandling er et av mange tiltak Venstre ønsker inn i den norske narkotikapolitikken. Jeg er stolt over at Venstre tør å tenke nytt og gå foran på dette viktige området. Vi kan ikke vente på at flere dør før vi ser etter alternativer.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**