God Holmen-avtale

Rådmannen fremla i siste bystyremøte et forslag til utbyggingsavtale for Holmen (vedtatt av hovedutvalget/HU) som utbygger med overveiende sannsynlighet ikke ville ha akseptert. Kanskje burde et utvalg med representanter fra administrasjonen, bystyret og utbygger fremforhandlet en avtale. Siden administrasjonen og utbygger ikke klarte å bli enige, måtte noe gjøres, hvilket Stian Lund (V) varslet i HU.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

«Viktige innspill ble tatt hensyn til i bystyrevedtaket mener Dag Jørgen Hveem (V)
Foto: Trond Svenningsen

Selv om opposisjonen med fordel kunne ha lest gjennom forslaget på forhånd, er det synd at Ap, Rødt og Sp valgte nesten ikke å debattere forslaget i bystyret. Avtalen (dvs. tilbudet til utbygger) er i stor grad et kompromiss mellom rådmannens forslag (og HU-vedtaket) og utbyggers forslag. Begge forslagene lå i sakspapirene.

Følgende innholdsmessige punkter ble endret – og vedtatt:

1. Kostnadsfordeling Buvikveien mv.
Rådmannen foreslo 30% på utbygger og 70% på kommunen (RK) forutsatt hotell, alternativt 100% på utbygger hvis hotell ikke blir bygget. Uavhengig av hotell ble resultatet 60% på utbygger og 40% på RK (ikke omvendt, som vår ordfører feilaktig uttalte i lørdagens Agderposten). Etter innspill under bystyredebatten, ble vårt forslag om «tak» på kr 7,5 millioner for utbygger fjernet.

Rådmannens forslag stod i fare for å bli rammet av forbudet mot konkurransevridning eller subsidiering (EØS-loven art. 61). Skulle utbygger ikke få til hotell, må bystyret på nytt ta stilling til bruken av hotelltomta.

2. Ikke rekkefølgekrav
Utbygger vil nå kunne foreta en helhetlig og dermed mer kostnadseffektiv utbygging også av alle leilighetene ment for utleie, ikke bare noen av disse, slik rådmannen foreslo.

3. Infrastrukturen
Av hensyn til bedre forutberegnelighet for mva-kompensasjon, ble RKs byggherreansvar for infrastruktur på Holmen tydeliggjort. Rådmannens forslag til bankgaranti (betalingsgaranti) for ferdigstillelse er i bystyrevedtaket presisert til å gjelde infrastrukturen. Alle kostnader dekkes av utbygger, og RK må ikke ta noen økonomisk risiko.

Forøvrig overtar RK ansvar for infrastrukturen etter hvert som delområdene ferdigstilles. Fra samme tidspunkt oppebærer RK rett til inntekter som f.eks. tilkoplingsavgifter, kommunale avgifter og eiendomsskatt.

4. Moloen
RK skal disponere nordsiden av steinmoloen (dvs. inn mot Solsiden). Utbygger får disponere sørsiden til et mindre antall båtplasser. RK fikk i sin tid tillatelse av Arne Lindstøl (selskapet) til vederlagsfritt å anlegge moloen.

5. Uteområdet ved hotelltomta
I det vedtatte forslag er grensene mellom privat og offentlig areal ved hotelltomta presisert. Vi antar presiseringen kan gjøre utbyggers arbeid overfor potensielle hotellinteressenter mindre vanskelig. Som i rådmannens forslag, skal hotelleier ha ansvar for drift og vedlikehold av hotellområdet, og allmennhetens interesser er (fortsatt) ivaretatt.

Utbygger må akseptere
Utbyggingsavtalen blir forhåpentligvis akseptert av utbygger, selv om det uttrykkes misnøye med en dobling av kostnadene til Buvikveien. Kommunens interesser er ivaretatt på en god måte.

Utbygger jobber fortsatt med hotellplanene, men pr. i dag synes det krevende å få realisert. Skulle eier om noen år søke omregulering av hotelltomta, må bystyret vurdere dette.

Milepæl
Selv om prosessen før bystyremøtet kunne ha vært bedre, er resultatet blitt veldig bra. Vi er kommet et viktig skritt nærmere en Holmen-utbygging, med investeringer på nærmere en halv milliard!

Av mange grunner er dette en utrolig viktig (glad)sak for Risør — det håper vi også Ap, Rødt og Sp etter hvert vil fokusere på.

Dag Jørgen Hveem (V)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**