Venstre er utålmodig, vil ha fart på jernbaneutbygginga

To ferske jernbanerapporter forteller at passasjertallene på Vestfoldbanen og Østfoldbanen vil både dobles og tredobles innen 2025 om det bygges moderne dobbeltspor, skriver Øystein Haga.
Venstre er utålmodig

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


og ønsker å gi Jernbaneverket drahjelp. I neste uke legger Venstre fram en jernbaneplan med forslag til hvordan de ulike prosessene kan gjennomføres og jernbanelinjene finansieres.
Venstre ønsker å gi Samferdselsdepartementet vide fullmakter til gjennomføring. En egen prosjektorganisasjon etableres utenfor Jernbaneverket, med statlige reguleringsplaner og der private kan bidra til finansiering.

jernbane

Foto: Jan Kløvstad

Det er viktig å tenke nytt, og det er viktig å være utålmodig.
Det er tragisk at Regjeringen er så lite ambisiøs med hensyn til framdrift i et så viktig miljøtiltak.
For Agder Venstre er en o pprusting av Vestfoldbanen og en sammenkobling av Sørlandbanen og Vestfoldbanen høyeste prioritert, og har vært det i en årrekke. Jeg har allerede for flere år siden fremmet forslag om å komme i gang med planlegging av en kystjernbane i fylket vårt når Nasjonal transportplan var på høring i fylkestinget.
Nå må det være slutt på tomt prat og usikre framtidsplaner. Nå er det tid for handling og detaljerte forslag til hvordan de ulike prosessene kan gjennomføres.
Veimyndighetene bør, når en bygger ut motorveier og annen infrastruktur, legge planer for hvor traseen for framtidas moderne og miljøvennlige kollektivtransport ska l ligge.
Ved å ta hensyn til behovet for trase for høyhastighetstog allerede ved planleggingen av vei, sørger en for at de totale byggekostnadene for vei og jernbane kan bli sterkt redusert.

Øystein Haga V.
Grimstad 28/1 2011

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**