Nok en milepel for Holmen i Risør

Risør bystyre vedtok torsdag kveld utkast til utbyggingsavtale med tilleggsavtale mellom Risør kommune og Solsiden 1 AS (UTB) angående utbyggingen på Holmen. Avtalen vil nå bli fremlagt for utbygger og dersom de signerer avtalen er startskuddet for alvor gått for utviklingen av det gamle indiustriområdet på Holmen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

 Risør Venstre ønsker Kjell Hugo Haugen og utbyggerne på Holmen lykke til med utbyggingen

Risør Venstre ønsker Kjell Hugo Haugen og utbyggerne på Holmen lykke til med utbyggingen
Foto: Jan Einar Henriksen

Rådmannen har i lang tid forhandlet med utbygger for å få på plass en utbyggingsavtale for Holmen, uten at en endelig avtale var akseptert av begge parter. Da bystyret torsdag behandlet saken var det således lagt ved to avtaleutkast, nemlig rådmannens og utbyggernes.

Hovedpunkter
Ved å sammenholde de to forslagene opp mot hverandre fikk vi frem forskjellene, og for å finne en løsning valgte Risør Venstre å se på et kompromissforslag basert på utbyggers forslag for å få til en ønsket løsning som samtidig sikret at arbeidet med bl.a. Buvikveien kom i stand og ikke hindret den videre utvikling og fremdrift i utbyggingen på Holmen.

Kort fortalt ble det i kompromissforslaget satt fokus på • problematikk rundt fyllingsmolo på Holmens sydvestre side • problematikk rundt området foran hotellet (hotelltorv/amfi) •rekkefølgekrav for utbygging • % vis dekningsbidrag fra kommune/utbygger til Buviksveien • konkurransevridning • garanti og • mva problematikk/vasking av avtaletekst for å sikre mva refusjon ved bruk av anleggsbidrag.

Bra forslag
Jeg synes vårt alternative kompromissforslag var bra for utbygger samtidig som det ivaretok Risør kommune og innbyggerne på en god måte sier leder i Risør Venstre Jan Einar Henriksen. Samtidig påla vi utbygger å doble sitt tilskudd til utbygging av Buviksvegen samtidig som de allerede har lagt ned betydelige millionbeløp inne på eget område og derigjennom sikrer publikum hele 3 lekeplasser, badeplass, gangveg rundt hele Holmen og på den måte sikrer publikum økt tilgang til strandlinjen på Holmen.

Jeg registrerer at enkelte synes vi kom med mange endringsforslag, og det får så være for det er en del av politikkens verden. Samtidig tok vi kun utgangspunkt i allerede kjente data som var tilgjengelige for alle og foretok en håndfull endringer med ett av to skriftlig fremlagte forslag som utgangspunkt sier Jan Einar Henriksen.

Utbygger bidrar mye
Jeg tror desverre at mange ikke har fått med seg hvilke positive miljøelement utbygger allerede har bakt inn i prosjektet og jeg har aldri vært borti et prosjekt hvor utbygger har vært i nærheten av å bruke så mye midler til miljøtiltak. Jeg tror fort vi snakker om 20-25 millioner kroner bare til slike tiltak og det er noe vi alle får nyte godt av uten at det koster Risør kommune en eneste krone. Jeg synes utbygger skal ha honnør for dette sier Jan Einar Henriksen

Hotell
Utbygger holder fast ved hotellprosjektet og det er jeg som leder i Risør Venstre svært glad for, og jeg gleder meg til dette blir en realitet om ikke alt for mange år. Når vi nå har tatt nødvendige grep for sikre en rasjonell utbygging av Homen håper jeg inderlig at utbygger lykkes i sin bestrebelse etter å finne en driver av hotellet på Holmen. Det tror jeg vil gi byen et løft og jeg tror at det er til det beste for dagens hotelldrivere også.

Lokal medvirkning
Risør Venstre håper næringsdrivende i Risør ser en mulighet til å gå sammen og tilby sine tjenester når utbyggingen på Holmen nå skal starte. Vi ser at ulike næringsdrivende samarbeider om utbygging f.eks i Oterlia II og nå senest på Nøysomheten hvor ulike faggrupper går sammen om en utbygging, og vi håper de får til samme ordning på Holmen

Konkurransevriding
Det har vært endel snakk om å vri konkuransen dersom utbyggers kostnadsbidrag til Buviksvegen blir bundet opp mot et hotell. Dette er en kobling Risør Venstre ikke liker og vi har derfor tatt nødvendige grep for å fjerne denne problemstillingen ved å løsrive utbyggers % vise dekningsbidrag til Buviksvegen fra hotell eller ikke hotell. Vi har i tillegg doblet utbyggers bidrag fra 30 til 60 % av kostnaden., og håper samtidig at dette grep fører til at Risør kommune slipper å fremme en tilleggsbevilling for å dekke opp sin % andel av kostnadene ved Buviksveien.

Mitt ønske for Holmen er at utbygger ved ferdigstilt prosjekt/åpning av hotellet på Holmen takker kommune og politikere for et godt samarbeid og at de proklamerer dette til alle investorer slik at det igjen fører til økt næringsutvikling og økt bosetting i Risør avslutter Jan Einar Henriksen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**