Damsgårdssundet — en viktig oppvekstarena!

Bergen kommune har sagt at de ønsker at Bergen skal være den beste byen i landet for barn og unge å vokse opp i. Er Bergen barnas by?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Barnehage

Hvor skal barn vokse opp og hva er en god barndom? Jeg synes det er viktig å understreke at barn er mer enn uferdige individ, de er individer med mange rettigheter, også rett til beskyttelse, medvirkning, informasjon og rammebetingelser som gir rom for utfoldelse og lek. Dette fremgår av FNs Barnekonvensjon, et i dag alt for lite brukt regelverk.

Mange vil mene at det å vokse opp i landlige omgivelser, gjerne i enebolig, er det beste. Da får man god plass til å bevege seg, og denne typen boliger finner man ofte i boligfelt med mange barnefamilier. Men det går an å tenke annerledes. Oppvekst i bysentrum kan gi verdifulle impulser. Og byutviklingen i Bergen må ta hensyn til at også sentrumsbydelene skal tilby gode oppvekst- og utviklingsmuligheter for barn, i tråd med blant annet FNs barnekonvensjon.

Mitt eget område, Løvstakksiden, der jeg bor med mine tre barn, kommer langt nede på Bergen kommune sin levekårsundersøkelse. Likevel trives vi. Jeg synes vi må rette fokus mot at det er mange kvaliteter med området. Det er et område med en klar historisk identitet(arbeiderstrøk), her er mangfold , både når det gjelder ulike kulturer og alderssammensetninger.

Vinter Bergen

Dette er nettopp slikt som kan være nyttig for barn å erfare og å leve i. Mange av forstedene rundt byen vil ha problem med å tilby et slikt omfattende register av erfaringer og innblikk. Dette skulle tilsi at det å satse på barnefamilier, også i sentrumsbebyggelse, er veien å gå, ikke minst i levekårsutsatte områder.

I de siste tiders debatt om Damsgårdssundet er barnas perspektiv nærmest fraværende. Først og fremst er det de ulike fagfolkene og eiendomsinteressentene som kommer til orde. Ingen sier at det er et mål å bevare en viss andel stabil barnebefolkning i Bergens sentrumsnær strøk. Og det er rart, for egentlig er jo dette en mål de fleste burde være enige om.

Barn i sentrum gir levende bomiljø og skaper mangfold. I tillegg er det i bydeler som Løvstakksiden og Laksevåg at de gode flerkulturelle erfaringene blir skapt. Her bor folk fra ulike sosioøkonomiske lag og med ulike landopprinnelser, side om side. Dette er viktige verdier, som vi må ta vare på! Ja til barn i sentrum!

Åsta Årøen

Åsta Årøen
4.kandidat for Bergen Venstre

Innlegget sto på trykk i Bergens Tidende 25. januar.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**