Velg kvalitet i bussanbudet

Snart skal fylket avgjøre hvem som skal kjøre bussene i Bergen Sentrum. På vegne av passasjerene, de ansatte og miljøet sier jeg og Venstre: stopp kollektivkaoset og velg miljø og kvalitet fremfor pris!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Til nå har flertallet på fylkestinget (Høyre, Frp, KRF) i andre anbudsområder dessverre valgt selskaper etter prislapp og de er tydeligvis lite opptatt av kvaliteten på kollektivtilbudet, noe Venstre vil rydde opp i.

Bussholdeplass-skilt

Foto: Statens vegvesen

Anbud kan brukes til å gjøre tilbudet bedre, og jeg viser til §19 i "forskrift om anbud i lokal rutetransport" som åpner for at kvalitet og miljø kan avgjøre en anbudsvinner. I denne runden vektlegges dessverre pris hele 60% og konsekvensen av dette er blant annet passasjerne får en dårlig minimumsløsning og selskapene kan ikke investere i ny miljøvennlig teknologi. Venstres kollektivvisjon inkluderer blant annet legge trolleybussdriften inn i revidering av anbudsavtalene, med de mer-investeringer det medfører. I tillegg vil opprette "båtbusser" (hyppige rutebåter) som bruker vannveien kjapt og effektivt f.eks mellom Knarvik og Bergen Sentrum. Alt dette forutsetter imidlertid at fylkespolitikerne tør å investere mer i kollektivdrift, for nå har vi fått nok av billighetshysteri og kollektivkaos.

På tampen oppfordrer jeg alle fylkespolitikere som har ansvaret for kollektivtrafikken vår, om å skaffe seg et periodekort og se om de klarer seg i èn måned KUN ved å bruke kollektivløsninger. Tør de det? Jeg og mange andre har faktisk ikke noe valg.

Alf Helge Greaker
Venstre, innstilt 2.-kandidat til fylkestingsvalget 2011.
Innlegget sto på trykk i BA 14. januar.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**