Venstre-gjennomslag for stort nytt boligområde

I flere år har Venstre arbeidet for flere nye boliger med nærhet til arbeidsplassene på Forus. Endelig skal Forusstranden nord omformes til boligområde. Mer enn 1500 boliger muliggjøres nå ved den nye Gausel stasjon og bybanen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Stavangers kommuneplan ble lagt ut til høring i byutviklingstyrets møte torsdag 6. januar. Kommuneplanen er revidert noe etter merknader fra fylkeskommunen og fylkesmannen. Samtidig som overordnede myndigheters formalia krav er innfridd gjennom ny offentlig høring fremmer kommuneplanavdelingen i Stavanger endringen som fører til at området på Forusstranden nord endelig kan tas i bruk til boliger. Området kan romme plass til over 1500 boliger.

Boliger med tilgang til miljøvennlig transport
-Dette gir Venstre gjennomslag for et av de viktigste krav vi har hatt i kommuneplanarbeidet de siste årene, sier nestlederen i kommunalstyret for byutvikling, Helge Solum Larsen til at administrasjonen tok opp ordlyden i forslagene Venstre tidligere har fremmet.

Helge Solum Larsen

Foto: Thor Erik Skarpen

-Området ligger ideelt til for nye boliger som byen trenger. Det er mangel på nye boliger i Stavanger, noe som resulterer i svært høye priser og store vansker for nyetablerere å komme inn i markedet, sier Solum Larsen. -På Forusstranden vil også boligene komme tett på den nye stasjonen på Gausel og bybanen. Dette er miljøriktig byutvikling etter Venstres ønske.

Flertallet har snudd og gitt Venstre rett

Venstre fremmet forslaget om denne omdisponeringen allerede ved forrige kommuneplanrullering i 2006. I kommunalstyret for byutvikling 23. mars 2006 tok Helge Solum Larsen opp dette forslaget: "Forusstranden Nord vises som transformasjonsområde – bolig. Det skal i planperioden startes en prosess for å nylokalisere asfaltverket, en evt. flytting skal bekostes av utbygger. Det kan etableres boliger i området utenfor sikkerhetssonen vist i ROS-analysen, så fremt det ikke er andre forhold som gir begrensninger. Dette avklares særskilt med forurensings- og sikkerhetsmyndigheter."
Da forslaget kom til behandling i bystyret litt senere i mars samme år, ble det stemt ned av Høyre, Arbeiderpartiet, KrF og Sosialistisk Venstreparti.

-Venstre har arbeidet lenge for boligområder her som gir nærhet til Forus, sier Solum Larsen. —Det er beklagelig at vi ikke har vunnet fram før og at vi dermed har tapt tid, men selvsagt gledelig at flere av de andre partiene nå har snudd. Arbeidsplassveksten i Forus-området har i mange år vært større enn boligproduksjonen, og det er ikke en framtidsrettet miljøriktig byutvikling, sier han.
Analyser viser at en av de mest effektive virkemidlene for å påvirke transportutfordringene på Forus ved siden av bybanen, er å øke andelen boliger i rimelig avstand fra regionens største arbeidsplassområde. Forslaget som ble vedtatt torsdag innebærer at Asfaltverket må flyttes. Dette anlegget representerer store miljøutfordringer for befolkningen i området allerede i dag.

Fortetting nødvendig og riktig
Tor Brynjar Welander som har hatt hovedansvaret i Venstre for å gå igjennom kommuneplanforslaget er godt fornøyd.

Tor Brynjar Welander

Foto: Tor Brynjar Welander

-Det er et solid og gjennomarbeidet kommuneplanforslag vi nå legger ut på tilleggshøring. Forslaget gjør en rekke viktige grep for å svare på de areal- og transportmessige utfordringene vi står overfor sett i et klimaperspektiv, sier Welander. -Konsekvensutredningene som nå følger planen viser dette klart og tydelig. Venstre har vært målrettet og satt fokus på behovet for fortetting langs bybåndet Stavanger — Sandnes i en rekke saker. Forusstranda nord som vi nå får gjennomslag for er et av disse viktige grepene. Aksept for at en stor andel, 70 %, av utbyggingsbehovet skal skje som fortetting i bybåndet, og ikke som ny feltutbygging er et annet. Vi har også pekt på behovet for å igangsette planprosesser for å se på fortettingsmuligheter i gangavstand fra jernbanestoppene på Jærbanen og langs kommende bybanetrase på fv44, sier Welander.

Muligheter for flere boliger på Forus
Fylkeskommunen har reist en rekke innsigelser mot Stavangers kommuneplan. Solum Larsen ledet Stavangerdelegasjonen som nylig viste fylkespolitikerne rundt i de omstridte områdene. Da ble også Forusstranden nord besøkt. -Opplevelsen var at det er forståelse for behovet for å omdanne dette området til bolig, sier Solum Larsen. Det åpner seg muligheter for boliger andre steder i og omkring Forus blant annet i det såkalte Bryggeriparken-området. —Slike planer vil Venstre også se på med stor interesse , sier Solum Larsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**