Vil gi sparte sykepenger til Nav

Regjeringen sparer 3 milliarder kroner på at sykefraværet er lavere enn forutsatt i statsbudsjettet. Pengene bør gå til Nav, mener Venstre-leder Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Trine Skei Grande

Foto: Caroline Roka

— Nav trenger et skikkelig teknologiløft. Det vil gi bedre kvalitet på saksbehandlingen og en mer effektiv organisasjon, sier Skei Grande til NTB/VG.

Utdatert datasystem
Ifølge Skei Grande er et utdatert datasystem hovedårsaken til de mange problemene i Nav.

— Nav fikk ikke tilstrekkelig med penger til å gjennomføre den enorme omorganiseringen det tross alt er snakk om. Datasystemet er et av de aller største problemene. Det finnes tre forskjellige plattformer og hundre ulike systemer innenfor disse igjen, sier Skei Grande.

Sykepenger
Tall fra Arbeidsdepartementet anslår en nedgang i sykefraværet på 8 prosent fra 2009 til 2010. Det gir 3 milliarder kroner i besparelser.

— Disse pengene kan ikke gå til drift, men de kan puttes inn i investeringer for framtiden. Ved å slutte å bruke datasystemer fra 1980-tallet, vil de Nav-ansatte spare en masse tid og ressurser, sier Skei Grande til NTB.

Hun mener Nav for lengst ville ha gått til banken og bedt om lån til nye IKT-systemer, dersom etaten var en privat bedrift.

NAV

Foto: NAV

— I dagens situasjon må lokale Nav-kontor kutte i antallet stillinger fordi de bruker så mye penger på å få datasystemene til å fungere. Det er sløsing av ressurser, sier hun.

Ber Bjurstrøm ta grep
Problemene i Nav har skapt friksjon mellom flere kommuner og staten. Kristiansand-ordfører Per Sigurd Sørensen (H) sendte før helgen et brev til arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap), der han ber henne ta grep om situasjonen.

— Samarbeidet med Nav er svært uforutsigbart når det gjelder økonomi, personalpolitikk og oppfølging av brukerne. I den videre planlegging vil Kristiansand kommune vurdere dette samarbeidet nøye.

I brevet viser Sørensen til at Nav på Sørlandet ikke har penger til å sette inn vikarer ved sykdom eller fødselspermisjon. Misnøye med at statlige stillinger og overføringer kuttes, uten at arbeidsoppgavene blir færre, førte denne uken til at Nav-sjefene i Kristiansand og Kvinesdal sa opp jobbene sine.

Ordfører Odd Omland (Ap) i Kvinesdal sier til NRK at samarbeidet mellom stat og kommune i Nav-systemet ikke kan overleve i lengden, og hevder det lokale Nav-kontoret ikke klarer å løse tiltenkte oppgaver med pengene som stilles til rådighet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**