Venstre krever slutt på Norges umenneskelige bruk av glattcelle og varetektsfengsling

Norge har flere ganger fått kraftig kritikk av internasjonale organer for sin bruk av politiarrest. Både Europarådets torturkomité, FNs torturkomité og FNs barnekomité har kritisert Norge for sin bruk av varetektsfengsel og ulovlig bruk av glattcelle.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


I utgangspunktet skal ingen tilbringe mer enn 48 timer på glattcelle. I helt spesielle tilfeller kan oppholdet forlenges til 72 timer dersom det er vanskelig å skaffe en vanlig varetektsplass. Norge har alt for liten kapasitet når det gjelder varetektektsplasser. I forrige uke eskorterte 2 politimenn en kriminell fra Hamar med fly fra Gardermoen til Vadsø for å finne en ledig varetektscelle. Mangelen på varetektsplasser fører også til økt misbruk av glattceller. En 27 åring fra Kongsvinger satt nylig 7 døgn på glattcelle av mangel på varetektsplasser. Ei glattcelle er på ca 6 m2, består av en madrass og med et toalett i det ene hjørnet. Lyset står på hele døgnet og cella er elektronisk overvåket. Leder for det strafferettslige området i Hedmark politidistrikt, Kjell Kristian Ukkelberg, uttalte nylig til avisa “Glåmdalen” at denne høsten har vært den vanskeligste på 23 år når det gjelder å skaffe varetektsplasser i fengslene.
Venstre krever at regjeringen og justisminsteren iversketter tiltak for å øke antall varetektsplasser i Norge. Det er pinlig og helt uakseptabelt at Norge bryter internasjonale konvensjoner om bruk av politiarrest. Det er enda mer kritikkverdig at mennesker settes på glattcelle ut over 48 timer og Venstre krever at denne praksisen må opphøre øyeblikkelig.

Erik Ringnes

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**