Akademisk frihet i fare

Forskere ved mer enn hvert tredje forskningsinstitutt sier de er blitt forsøkt styrt av offentlige oppdragsgivere, skriver Aftenposten idag. – Dette er en skremmende praksis, som jeg tar sterkt avstand fra, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Aftenposten refererer i dag en spørreundersøkelse som Forskerforbundet har gjort blant sine tillitsvalgte. Undersøkelsen ble sendt ut samme dag som SINTEF-forsker Solveig Osborg Ose stod frem i Aftenposten og fortalte hvordan Arbeidsdepartementet prøvde å endre hennes konklusjoner i en forskningsrapport om sykefravær i Norge.

Skei Grande er skremt over resultatene fra undersøkelsen og savner en kraftig reaksjon fra forskningsministeren. Tidligere i år fikk Venstre et enstemmig storting med på at den akademiske friheten til forskningsinstituttene skulle styrkes.

Les mer her: Fullt gjennomslag om akademisk frihet

Bakgrunnen var en enkeltsak der en landbruksforsker hadde fått korreks fra Landbruksdepartementet etter en kronikk i Klassekampen.

Trine Skei Grande

Foto: Caroline Roka

– Jeg er svært tilfreds med at Stortinget nå slår fast at den akademiske frihet skal gjelde uansett oppdragsgiver eller finansiering, og at regjeringen nå må foreta de nødvendige grep for å sikre den akademiske frihet for alle forskere — også dem som har sitt virke i instituttsektoren, sa Skei Grande da Stortinget 16. februar i år enstemmig sluttet seg til Venstres forslag om akademisk frihet.

Skei Grande sier til Aftenposten at hun tror respekten for forskning er lav mange steder.

– Alt som har skjedd i det siste, viser at vi må stille spørsmål ved alt som sies fra Stortingets talerstol. Det gjør at jobben som opposisjonspolitiker er enda viktigere. Det er ikke sikkert at alle konklusjonene vi får servert, er riktige, sier Skei Grande til Aftenposten idag.

Må sikre akademisk frihet
Venstre-lederen mener resultatet av Forskerforbundets egen spørreundersøkelse bekrefter avsløringene i Aftenposten om at det har forekommet at forskere har blitt "tvunget" til å akseptere konsulentkontrakter for forskningsoppdrag i regi av departementer og/eller underliggende organer, samt at det angivelig har vært forsøk på styring av forskningsresultater.

– Dette er en skremmende praksis, som jeg tar sterkt avstand fra, sier Skei Grande.

– Avsløringene viser behovet for at regjeringen kommer til Stortinget med en mer omfattende sak om hvordan man kan sikre akademisk frihet i instituttsektoren, avslutter Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**