-Ikke akseptabelt at NAV kan spionere

-Regjeringen må reversere lovendringen som gir NAV tilgang til sensitive personopplysninger, Sier Venstres nestleder Helge Solum Larsen. Det var Dagbladet som avslørte at NAV kan kreve å få utlevert data om telefonsamtaler eller hvilke sider du har besøkt på Internett, uten å spørre noen som helst om lov.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Helge Solum Larsen

Foto: Frode Kleppe

-NAVs tilgang er i beste fall en glipp som må rettes opp, i verste fall uttrykk for at regjeringen er bevisstløs i personvernsspørsmål, sier Helge Solum Larsen til Dagbladet.

Da post-og teletilsynet, i følge Dagbladet undersøkte saken, oppdaget man at regjeringen hadde gjort en endring i trygdeloven. Slik trygdeloven nå er formulert er tilsynet bekymret for om denne har svekket den sterke taushetsplikten som loven om elektronisk kommunikasjon pålegger teleoperatørene. Regjeringens lovendring har ikke fått spesiell oppmerksomhet, og betegnes som en såkalt «lovteknisk presisering».

Prinsipielt galt
-Her er det noe galt uansett, sier Solum Larsen. -Prinsipielt må det være slik at NAV ikke skal ha tilgang til slik trafikkdata. Dersom regjeringen ville gi slik tilgang, er Stortinget nærmest lurt, da saken er noe ganske annet enn en mindre teknisk justering av loven. Det skal også i trygdeloven være klar respekt for sensitive personopplyninger og personvern.
Venstres nestleder frykter at saken bekrefter at regjeringen ikke behandler personvernet med det alvoret det skal ha.

Tas opp i Stortinget
Venstre gjorde det i helgen klart at saken ville bli tatt opp med den ansvarlige statsråden.
Venstres leder Trine Skei Grande har sendt følgende spørsmål til Arbeidsministeren til besvarelse i den ordinære spørretimen:

Post- og teletilsynet (PT) har slått alarm om at NAV mener de fritt kan kreve opplysninger om trygdedes telefon- eller internettbruk. Statssekretær Gina Lund har i media understreket at departementet nå vurderer om bestemmelsen i folketrygdloven har gitt “utilsiktede effekter”.

Kan statsråden forsikre Stortinget om at holdninger til personvern i NAV er betryggende og hva gjør eventuelt statsråden for å øke bevisstheten rundt personvern i NAV-systemet?, spør Skei Grande.

Les mer i Dagbladet her >>

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**