Vil ha strengere regler for eks-overvåkere

Tidligere justisminister Odd Einar Dørum mener det er et behov for strengere regler for hvilke oppdrag man kan påta seg etter å ha arbeidet for Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). – Politifolk i så betrodde stillinger som man har i de hemmelige tjenestene, bør trolig ha for eksempel ekstra karantenebestemmelser, mener han.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

 Odd Einar Dørum kjente ikke til at norske politifolk deltok i overvåkning i regi av USA.

Odd Einar Dørum kjente ikke til at norske politifolk deltok i overvåkning i regi av USA.
Foto: Stortinget

– I etterkant av avsløringen om at tidligere PST-ansatte har deltatt i overvåkning i regi av USA, har jeg reflektert over at politifolk som har jobbet med overvåkning, i tillegg til taushetsplikten kanskje bør ha andre karantenebestemmelser eller klausuler om hvilke typer oppdrag man kan ta på seg etter avsluttet tjenestetid. Det er ikke snakk om noe yrkesforbud, men jeg ser for meg at det man bør gi avkall på å påta seg overvåkningsoppdrag i andre staters tjeneste, sier den tidligere justisministeren.

Dørum poengterer at etterretningstjenester som Politiets sikkerhetstjeneste er en spesiell type tjeneste, og at politifolk som arbeider for PST har spesielt betrodde stillinger.

Dørum kjente ikke til overvåkningen, som også foregikk i hans tid som justisminister. – Det kjente jeg akkurat like lite til som den sittende justisminister har gitt uttrykk for. Hadde jeg nå sittet i hans stol, ville jeg gitt uttrykk for akkurat det samme som ham. Jeg ville bedt om grundige rapporter fra Politidirektoratet og PST slik han har gjort, og så ville jeg lagt dette åpent fram for Stortinget. Jeg konstaterer også at EOS-utvalget er interesserte i saken og vil følge dette opp når de får de dataene de skal ha, og jeg synes også det er en riktig måte å møte dette på, avslutter Dørum.

Politi

Foto: Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**