I en ideell verden fri fra undertrykkende maktstrukturer hadde man ikke trengt fedrekvoten. I en ideell verden hadde begge kjønn deltatt både i oppfostringen og i arbeidslivet like mye og med like vilkår (for eksempel lønn!). Men vi er ennå et stykke unna fra den ideelle verden og derfor trengs fedrekvoten, selv om Sunniva Ihle Steinstad (GD 30.10.10) sammen med partifellene sine fra Høyre ønsker å kvitte seg med denne ordningen som de betrakter som en sosialistisk tvangstrøye for familiene. Steinstad sier at fødselspermisjonen skulle være til det beste for barnet. I de aller fleste tilfeller, er ikke tid med egen far det beste for barnet?
Og ikke bare for barnet, men for hele samfunnet. I vår ikke-ideelle verden er omsorg en kvinneoppgave. Kvinner blir betraktet som ustabil arbeidskraft det er kvinner som blir sykmeldt i svangerskapet, kvinner som tar ut ett år med permisjon og jobber gjerne noen år deltid etter barnefødsler. Det er kvinner som i størst grad blir hjemme med syke barn. Alt dette fordi menn har bedre betalte og "viktigere" jobber og fordi kvinner er blitt sosialisert til omsorg. Denne skjevheten gjør at kvinner ikke i like stor grad oppnår toppstillinger og topplønner, de oppnår jo ikke engang samme lønn i samme jobb!
En svensk forskningsrapport viste nylig at for hver måned som faren har vært hjemme med barnet så øker morens lønn fire år senere med syv prosent. Og omvendt jo lengre mamma er hjemme med barn, jo mindre blir mulighetene for forfremmelser og bedre lønn når hun er tilbake i arbeidslivet.
Med andre ord, en fedrekvote gir verdifull tid til faren for å bli kjent med og glad i barnet, men fungerer også som et balansetiltak for den kjønnete skjevheten i arbeidsmarkedet og som et balansetiltak for den kjønnete arbeidsdelingen på hjemmebanen.
Da Høyre programfestet å kvitte seg med fedrekvoten bare ett år etter at de hadde stemt for utvidelsen til ti uker på Stortinget, føltes det som utviklingen mot den ideelle verden tok et stormskritt tilbake. Venstres partileder Trine Skei Grande sa noe klokt: "Høyre har ikke skjønt at likestillingspolitikk er frihetspolitikk." Her er Venstres og Høyres historie svært ulik. Venstre er for fedrekvoten.
Sanna Sarromaa
fylkestingsrepresentant (V)
Lillehammer