En trygg verden

Ingen samfunnstilstand strider mer mot et liberalt menneskesyn enn krig. Intet må stå uprøvd for å forebygge krig, og forhindre at beredskapen for en krigstilstand krenker liberale verdier. Venstre mener det skal svært tungtveiende argumenter til for at kriger som ikke er sanksjonert i FNs sikkerhetsråd, kan rettferdiggjøres.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Kun akutte humanitære kriser rettferdiggjør slike militære aksjoner. Det må være et skarpt skille mellom militære styrker og sivilt hjelpearbeid. En integrering av disse skader hjelpeorganisasjonenes troverdighet som nøytrale aktører.

Venstres kamp er også en kamp mot isolasjonisme og snever nasjonalisme, og vi støtter normen om at en stat ikke har krav på full suverenitet når den ikke beskytter sin befolkning eller ikke ivaretar sine internasjonale forpliktelser.

Arbeidet for trygghet handler om mer enn militær sikkerhet. For å sikre et trygt verdenssamfunn, krever det tillit til de institusjoner som er satt til å forvalte tryggheten. En slik tillit kan vanskelig gis om borgeren ikke har innflytelse over institusjonene. Venstre mener at et demokratisert FN basert på like regler for alle er et viktig mål.

Gjennom NATO er Norge i stand til å forsvare sine grunnleggende sikkerhetsinteresser, men også økonomiske og politiske tiltak må til for å forebygge globale trusler. Venstre vil basere det norske forsvaret på verneplikt, som også kan brukes som rekruttering til vervet tjeneste.

Klikk her for å komme til forsiden

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**