Stopp overgrepene mot Rom-folket

For oss i Venstre er det viktig at mennesker møtes som mennesker. Innenfor lovens rammer skal både Rom-folket og vi østfoldinger ha lov til å leve våre liv slik vi vil, gjerne litt annerledes, skriver fylkesleder Geir Helge Sandsmark i dette innlegget

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Venstre ber regjeringen om å protestere mot Frankrike sin behandling av Rom-folket og gjøre det klart at vi ikke aksepterer etnisk diskriminering.
Frankrike startet, i sommer, aksjoner mot Rom-folket ved å rive leirer, innbringe de som bodde der og kaste dem ut av landet. Disse aksjonene har vakt sterke reaksjoner i inn- og utland. Frankrike har blitt kritisert av FN-organisasjoner, EU, Europarådet og menneskerettsorganisasjoner for etnisk diskriminering av Rom-folket og for å bidra til økte fordommer.

Også her i Østfold har vi sett uheldige eksempler på behandling av denne minoriteten. Nå er det sider ved leiren i Fredrikstad heller ikke vi vil forsvare. Hovedsaken er at om borgere ikke følger regelverk om bosetning eller renovasjon, møtes dette med påtale av slike forhold, med mulighet for å rette opp disse, ikke med deportasjon.

Geir Helge Sandsmark

Foto: VHO

En EU-rapport viste nylig at rasisme er svært utbredt over hele Europa. Etniske minoriteter og innvandrere blir utsatt for betydelig diskriminering, og Rom-folket er den gruppen som i størst grad blir diskriminert. Vi bør vise at vi tar sterk avstand fra dette ved å protestere mot overgrepene mot Rom-folket enten de skjer i Fredrikstad eller Frankrike.

For oss i Venstre er det viktig at mennesker møtes som mennesker, uheldige forhold møtes med pålegg om opprydding og overgrep fra myndigheter møtes med protest. Innenfor lovens rammer skal både Rom-folket og vi østfoldinger ha lov til å leve våre liv slik vi vil, gjerne litt annerledes.

I disse tider, med mange mennesker på flukt eller på flyttefot, er det viktigere enn noengang at vi er i stand til å skille mellom en uvant, men akseptabel ,kultur og ulovlige forhold, som selvsagt skal bekjempes uavhengig av gjerningsmannens etniske eller kulturelle bakgrunn.

Med hilsen
Geir Helge Sandsmark
Leder, Østfold Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**