Sellafieldulykke vil ramme Norge etter kun ni timer

Stortinget diskuterte i dag en rapport fra Statens strålevern. Den viser at en ulykke ved Sellafield-anlegget kan få dramatiske konsekvenser for Norge.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Rapporten som foreligger viser at konsekvensene ved en ulykke ved anlegget for flytende høyradioaktivt avfall, HAL-anlegget, kan bli langt verre enn det vi opplevde i Norge etter Tsjernobyl-ulykken.

Et utslipp kan i verste fall vil føre til opp til 50 ganger mer radioaktivt nedfall i de mest forurensede områdene i Norge etter Tsjernobyl-ulykken, kun ni timer etter utslippet.

– Det finnes kun ett akseptabelt utfall av denne saken for Norge, og det er at anlegget avvikles, sier Venstres Trine Skei Grande.

 Sellafield er et reprosesseringsanlegg for atomavfall.

Sellafield er et reprosesseringsanlegg for atomavfall.
Foto: Microsoft

I en interpellasjon i Stortinget i dag spør hun Solheim om hvordan statsråden vil arbeide for å redusere risikoen for en ulykke ved Sellafield-anlegget.

– Rapporten fra Statens strålevern viser alvoret knyttet til Sellafield-saken. Selv om Technesium-99 utslippene fra Sellafield nå er stoppet etter at vi vant kampen om rensing av anlegget, så kan konsekvensene av en ulykke ved dette anlegget bli så dramatiske at det kun finnes ett akseptabelt utfall av denne saken for Norge, og det er at anlegget avvikles, sier Trine Skei Grande.

Hun savner større engasjement fra regjeringen i kampen mot Sellafield-anlegget. Hun etterlyser nye initiativ fra Norge ovenfor britiske myndigheter for å få stengt anlegget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**