Vanskelig å utsette fremtiden

Når regjeringen nå sier nei til å sidestille momsreglene for e-bøker og vanlige papirbøker, signaliserer de samtidig at de ønsker å utsette fremtidens tekniske utvikling. Det kan bli vanskelig.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

E-bok

Det er problematisk at momssystemet ikke er fleksibelt nok til å håndtere teknologiske nyvinninger slik som vi nå ser i forhold til lanseringen av e-bøker og elektronisk distribusjon av aviser.

Utviklingen i mediesektoren går fort, og det er avgjørende at lovverket vårt er oppdatert og kan håndtere denne utviklingen. Papirbøker — og etter hvert også parallellutgaver av bøker utgitt som lydbøker — har momsfritak. Hvorfor i all verden skal ikke e-bøker ha samme vilkår? Regjeringen har så langt ikke gitt noe godt svar.

Det er også ulogisk at aviser som distribueres elektronisk ikke underlegges samme regelverk som papiraviser. Papirversjonen har nullsats i merverdiavgiftssystemet, og det virker uforståelig at utgivelsesformat skal bestemme rammevilkårene for produksjon og distribusjon av norskspråklig litteratur eller nyheter. Med dagens tekniske løsninger er det svært lite prinsipielt å lage et kunstig skille mellom papirutgivelser og digitale utgivelser.

Dette handler om å innrette systemet på en logisk og rettferdig måte. Avgrensingsproblemer i forhold til annet digitalt innhold bør selvfølgelig være en del av denne prosessen. Men det viktigste nå er å slå fast noen tydelige prinsipper om at regelverket i størst mulig grad bør være plattformuavhengig. Norge som språknasjon har alt å tjene på å legge til rette for produksjon av norskspråklig innhold — både bøker og aviser.

Fritak for moms kan være helt avgjørende for å lykkes med e-bøker på norsk. Hvis man vil noe med en aktiv litteraturpolitikk, må man til slutt ta skrittet inn i den digitale verden. En e-bok er også en bok, og nullmomssats er et ekstremt viktig litteraturpolitisk virkemiddel.

Etter Venstres mening er det grunnleggende inkonsekvent å ha forskjellige merverdiavgiftsregler for samme produkt alt etter hvilken innpakning produktet har, eller på hvilken teknisk plattform produktet presenteres. Vi burde ha et merverdiavgiftssystem som er fleksibelt nok til å ta opp i seg den teknologiske utviklingen og et regelverk som er mest mulig plattformnøytralt. I tillegg vil momsfritak sikre levedyktigheten og stimulere innovasjonsevnen både i bok- og avisbransjen.

Mads Munthe-Kaas

Det virker som de fleste deltakerne i samfunnsdebatten har skjønt at det å legge moms på elektronisk publisering — som Regjeringen synes å stå for — er å presse både forlags- og mediebransjen til å leve i fortida.

Det er etter min mening både kulturfiendtlig og umoderne. Det er nemlig svært vanskelig å utsette fremtiden.

Mads Myr Munthe-Kaas
Nestleder, Bergen Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**