VEDERLAGSORDNING FOR BARN SOM HAR VÆRT UTSATT FOR OMSORGSSVIKT UNDER OFFENTLIG OMSORG

Venstres Karl M. Buchholdt fremmer sammen med representanter for SV, Høyre, Frp og Krf en interpellasjon om en vederlagsordning for barn som har vært utsatt for omsorgssvikt under offentlig omsorg. Saken behandles i kommunestyret 20. oktober. Interpellasjonen har denne ordlyd:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Denne saken ble behandlet av formannskapet i F-sak 107/08 og F-sak 03/09.Formannskapet vedtok da med 6 mot 3 stemmer følgende:"Levanger kommune oppretter ikke en kommunal billighetserstatning.Vi beklager den urett mange barnehjemsbarn, skolehjemsbarn og fosterhjemsbarn ble utsattfor. Dette er et statlig ansvar."Et forslag om å sende saken til kommunestyret ble avvist med 6 mot 3 stemmer.

Det er flere ting i saksopplysningene og i vedtaket som gjør at saken bør behandles på nytt.
*Rådmannen skriver i saksframlegget i sak 3/09: " en må regne med en 20-30 saker og en erstatning på 10-15 mill kr om en slik ordning skulle bli vedtatt" Rådmannens tall er basert på erfaringene fra Trondheim.Tallene fra Trondheim er imidlertid sterkt påvirket av forholdene ved Osloveien skole. Det foreligger nå tall fra mange kommuner som har innført en vederlagsordning, og som er ferdig med søknader og utbetalinger. I vår nabokommune Frosta kom det ingen søknader, og dermed heller ingen utbetalinger. For kommunene Malvik, Hitra, Rissa, Røros og Skaun ble det til sammen for alle kommunene utbetalt 4,5 mill kr. Selv om ingen på forhånd kan si si noe sikkert om antall søkere og vederlag i Levanger, er det grunn til å stille spørsmalstegn ved Rådmannens anslag på 10-15 mill kr.
*Rådmannen skriver i saksframlegget i sak3/09 "Kostnader til saksbehandling og nemnd vil komme i tillegg "

Da saken ble behandlet i 2008 og 2009, var det riktig av Rådmannen å vise til mulige saksomkostninger. Det er imidlertid ikke riktig i dag. Det er oppnevnt en nemnd på fylkesnivå i N-Trøndelag som skal behandle disse sakene, og for dette skal kommunene ikke betale.
*Rådmannen skriver i saksframlegget i sak 107/08 " KS har ikke tatt noe standpunkt til om kommunene bør opprette en slik ordning."

Nå har KS i N-Trøndelag i sak 09/04 og sak 10/05 gjort prinsippvedtak og laget vedtekter for en kommunal oppreisningsordning for personer som har vært utsatt for overgrep eller omsorgssvikt under barnevernetsomsorg før 1.januar 1993. KS har med det gjort vedtak i saken. Det er da opp til den enkelte kommune å følge opp saken i sin kommune.
*Stortinget har i sin behandling av saken,klart og tydelig sagt at dette er både et statlig og et kommunalt ansvar. Kommunene har et ansvar fordi det var kommunene som hadde myndighet i disse sakene. Med myndighet følger også ansvar. Når flertallet i formannskapet vedtok at "dette er et statlig ansvar" var det enten en misforståelse elle en ansvarsfraskrivelse.

Spørsmålet til ordføreren blir da om han på bakgrunn av de nye opplysningene vil legge saken fram til ny behandling.

Forslag til vedtak:
Kommunestyret ber om få saken om vederlagsordning lagt fram for politisk behandling i kommunestyret.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**