Flertallet sa nei til tursti, men bystyret får siste ord

Flertallet i kommunalstyret for byutvikling sa torsdag kveld nei i turstien-saken på Gausel. Det var KrF, fire fra Høyre og Frp som vedtok å avvise saken. Venstre stemte for en nennsom opparbeidelse av sti slik det var foreslått i saken. Fungerende leder for byutvikling, Venstres Helge Solum Larsen var ikke overrasket over resultatet, og optimistisk for sluttresultatet da bystyret har siste ord i saken.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


-Dette er sjette gang byutvikling behandler denne saken denne perioden. En lang prosess i seg selv men ikke lang i forhold til hvor lenge saken faktisk har versert, det har den siden før kommunesammenslåingen i 1965, sa Solum Larsen i kommunalstyret.

-Vi startet bredt 6. mars 2008 da vi tverrpolitisk, alle partier, la fram styringssignaler hvordan reguleringsarbeidet måtte utføres.
5. juni samme år valgte Høyre, Arbeiderparti, Venstre og Krf å fortsette arbeidet med å finne en løsning. Tilgjengeligheten i strandsonen skulle sikres — men det skulle også ses til at opparbeidelse skulle skje på den mest nennsomme måten vi noen gang har sett i Stavanger. Vi har sikret at den verneverdige bebyggelsen med hageanlegg får vern i tråd med den kulturhistoriske betydningen denne har. Vi sikrer også at strandsonen og sjøområdende i delstrekk A og C vises som naturvernområde; et behov som også er uttrykt gjennom Stavanger kommunes handlingsplan for biologisk mangfold.

Les hele forslaget til alternativ 3 for tursti her >>

Solum Larsen advarte mot at ikke bystyret skulle få siste ord i saken, da det ble klart at flertallet i byutvikling ville avvise saken: -Å ikke la bystyret få si det siste ordet i denne saken er svært uklokt! Bystyret er Stavangers høyeste politiske folkevalgte forsamling. Bystyret må få si sitt til valgperiodens mest omtalte plansak.

Rådmannen hadde gjort det klart etter at bystyret uansett ville få saken. I et notat til kommunalstyret skrev rådmannen: “Kommunalestyret er et arbeidsutvalg for bystyret og har ikke avgjørelsesmyndighet i reguleringssaker, denne ligger hos bystyret. De avgjørelser som blir fattet i kommunalstyret er således bare prosessledende da det er bystyret som fatter endelig vedtak i reguleringssaker.” I notatet ble det også slått fast at en mindretallsanke ikke ville være mulig, men at et mindretall i bystyret kunne kreve saken tatt opp: “Bystyret kan da alikevel kreve at saken settes på sakskartet til neste møte. Denne myndighet ligger hos ordføreren og en 13 av bystyrerepresentantene, jfr komml § 32.”

Kommunalstyret for byutvikling vedtok da også mot fem stemmer fra Høyre og Frp at bystyret skal ta den endelige avgjørelsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**