Venstre er fornøyd med at vi med forslaget til budsjett nærmer oss handlingsregelen raskere enn antatt. I vårt budsjettarbeid vil vi prioritere en sterkere satsing på kunnskap og verdiskaping. I stedet for å prioritere flere og bedre lærere, bruker regjeringen de store pengene på å utvide skoledagen, og til leksehjelp med lærere som ikke finnes. I fremlegget til budsjett finnes det ikke en krone mer til flere lærere. Flere skoletimer og leksehjelp er vel og bra, men det hjelper lite når det ikke finnes nok lærere til undervisningen.
I tillegg oppretter regjeringen færre studieplasser enn i fjor. Tusenvis av kvalifiserte søkere står fremdeles i kø for å ta høyere utdanning. Etter de siste års underfinansiering har ikke utdanningsinstitusjonene nok rom for kvalitet i utdanningen. Vi har hatt en historisk mulighet til å satse på forskning og høyere utdanning, men regjeringen har latt sjansen gå fra seg. Veksten i Forskningsfondet er etter Venstres mening også for lav til at det sikrer nødvendig finansiering av strategisk og næringsrettet forskning, som skal danne grunnlaget for fremtidens verdiskaping og velferd.
Regjeringen viser i statsbudsjettet ingen vilje til å satse på nyskaping og selvstendig næringsdrivende. Det finnes ikke ett forslag til forenkling av regelverk eller bekjemping av skjemavelde for selvstendig næringsdrivende, og heller ingen bedring av sosiale ordninger for dem som driver for seg selv. I budsjettbehandlingen kommer Venstre til å fremme en rekke forslag for å sikre mer verdiskaping i Norge.
Heller ikke i år får Regjeringen på plass gode virkemidler for mer fornybar energi, rensing av Kårstø eller et skikkelig grønt skatteskifte. Venstre mener statsbudsjettet er en ny nedtur for klimaforliket som ble inngått mellom Venstre, KrF, Høyre og regjeringspartiene i 2008. Venstre mener miljøvennlig atferd skal belønnes, og miljøfiendtlig atferd i større grad bør avgiftsbelegges. Vi hadde forventet at regjeringen skulle begynne å ta klimaforliket og klimakrisen på alvor. Vi tror ikke at statsbudsjettet vil redusere Norges CO2-utslipp i 2011.
Selv om vi er uenige i mange prioriteringer i budsjettforlaget, er det noe som er bra. Jernbanebudsjettet blir økt med 13,4 prosent. Det er også viktig at belønningsordningen for kollektivtrafikk i storbyer er økt med 100 millioner kroner, og at regjeringen har funnet penger til både generell klimateknologiutvikling og utvikling av vindenergi til havs.
Men selv om det finnes enkelte lyspunkter i budsjettet, mangler svarene på fremtidens utfordringer. Forslaget bærer mer preg av administrasjon, enn vilje til å fornye og forbedre Norge.
Per E. Braseth-Ellingsen
Leder Fredrikstad Venstre