Direktoratet for naturforvaltning med befaring på Stangholmen og Urheia

Onsdag var representanter fra Direktoratet for naturforvaltning i Trondheim og Fylkesmannen i Aust Agder med på befaring i Urheia og på Stangholmen. Kraftig vind og mye sjø førte til at det ikke lot seg gjennomføre å ta en rundtur rundt Stangholmen, men samtidig ble behovet for en god havn på Stangholmen godt dokumentert.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

 En noe forblåst delegasjon beskuer Stangholmen fra sjøsiden i kuling onsdag.

En noe forblåst delegasjon beskuer Stangholmen fra sjøsiden i kuling onsdag.
Foto: Jan Einar Henriksen

Etter en gyngende seilas på Risør havn ble det militære området på Urheia inspisert og de besøkende fikk en omvisning i ulike bunkerser og øvrige anlegg på og under bakken.

Bakgrunnen for besøket var todelt. For det første var det ønskelig å vise frem planene om å gjøre Stangholmen til en bypark eller hva man ender opp med å kalle anlegget på sikt. Nærheten til havet og til byen og universell utforming på øyprosjektet kommer til å gjøre Stangholmen til noe unikt på Sørlandet. Det er nå ventet at rådmann utarbeider saksfremlegg til HU for plan, miljø og tekniske tjenester og senere overfor bystyret med tanke på oppstart av en reguleringsplan for Stangholmen.

 Festningsanleggene i Urheia har potensiale i seg til å bli en vesntlig reiselivsdestinasjon på Sørlandet

Festningsanleggene i Urheia har potensiale i seg til å bli en vesntlig reiselivsdestinasjon på Sørlandet
Foto: Jan Einar Henriksen

Når det gjelder Urheia kom besøket i stand som en konsekvens av at Forsvaret nå ønsker å tilbakeføre området til Risør kommune som grunneier. Også her er det ventet at rådmann utarbeider saksfremlegg for å sikre videre fremdrift i spørsmålet om hva som skal skje med det militære området på Urheia og forsåvidt også hele Urheia fremover.

Leder i Risør Venstre Jan Einar Henriksen sier i en kommentar at både Stangholmen og Urheia kan utvikles til å bli sentrale reiselivs destinasjoner i Risør, og som vil få stor betydning for næringslivet i Risør fremover. Mange byer har sentrumsnære øyer, men det er ikke alle byer forunt å ligge helt ut mot havet slik vi ser det i Risør og derfor tror jeg et ferdig utbygd anlegg å Stangholmen vil gi Risør mange magiske øyeblikk alla Risør kammermusikkfst fremover.

Når det gjelder Urheia har vi også her et unikt friluftsområde hvor kulturminner er med på å forsterke verdian av friluftsområdet samtidig som krigens kulturminner og øvrige kulturminner i området som f.eks vannverkene osv ligger i et unikt og sentrumsnært friluftsområde som igjen forsterker kulturminnene. Jeg gleder meg til å ta del i den videre prosessen rundt de to prosjektene avslutter en entusiastisk venstreleder.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**