Tar alle plassene i styrene i Eidsiva og Innovasjon Norge

Opposisjonen i Hedmark må også få plass i bedriftsforsamling og styre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Erik Ringnes

Foto: Kjell Arne Fridtun

Dette er et sleivspark som bekrefter det mange av oss har visst lenge: at HA fortsatt er et talerør for makta. Noen annen forklaring kan jeg ikke se for at HA kritiserer opposisjonen i denne saken. Når det nå til de grader er avdekket en ukultur og samrøre mellom offentlig eide selskaper og de politiske partier som står bak fylkesrådet i Hedmark, vil jeg gjerne be HA gjøre rede for hvorfor de stiller seg undrende og avvisende til opposisjonens krav om plass i Eidsiva og Innovasjon Norge. De siste ukers begivenheter har vist at det viktig at opposisjonen er representert for å følge med på det som skjer. Det ville sannsynligvis ha forhindret denne skandalen med partistøtte fra Eidsiva til Senterpartiet. Ingen fra opposisjonen ville selvfølgelig ha støttet denne pengestøtten til ett av partiene bak flertallet i fylkestinget.
Hedmark Venstre har hele tida fremmet krav om styreplass på vegne av opposisjonen og ikke bare på vegne av Venstre. Opposisjonen har 12 mandater og de rødgrønne 21 mandater i Hedmark fylkesting. Det å utestenge hele opposisjonen er derfor både udemokratisk og høyst uvanlig. At Ap, Sv og Sp faktisk tildeler seg sjøl alle plassene i Eidsivas bedriftsforsamling og styret i Innovasjon Norge, viser at disse 3 partiene enten ikke har forstått hva et demokrati er eller enda verre og mest sannsynlig , har forstått det, men vil bruke sin flertallsmakt til å styre alene med et flertallsdiktatur. Mindretallsrettigheter er helt sentralt i et demokrati. Det er nettopp her at demokratiet skiller seg fra et diktatur, det at mindretallet også har rettigheter og plikter. Det innebærer rett til innsyn og plikt til å kontrollere de som har det politiske ansvaret.
Det er ikke overraskende at de rødgrønne tildeler seg sjøl alle posisjoner i disse 2 offentlige selskapene. Det er imidlertid overraskende at Hamar Arbeiderblad på lederplass gir uttrykk for at opposisjonen "klager fælt" som det står. Det er ganske oppsiktsvekkende.. Er det virkelig slik at HA ikke støtter opposisjonens krav om at vi må få plass i de 2 viktigste offentlig eide selskapene i Hedmark? Det må vi få svar på!
Hamar Arbeiderblad bør også være forsiktig med å bruke det odiøse uttrykket "minipartiet Venstre" slik som i denne saken. Venstre fikk ved siste fylkestingsvalg 4186 stemmer og 5,3 % av stemmene. Dette valgresultatet gav 2 mandater som betyr like mange mandater som SV og flere mandater enn KRF og Pensjonistpartiet. Slike formuleringer styrker mistanken om at HA fortsatt er et partipolitisk organ og ikke en uavhengig avis. HA har et stort ansvar i et fylke som Hedmark hvor alle de større avisene har røtter i de rødgrønne partiene. Jeg håper at HA ikke faller tilbake til rollen som Hamar Arbeiderpartiblad.
Erik Ringnes
Gruppeleder for Venstre i Hedmark fylkesting

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**